A ReactOS gyökerei egészen 1995-ig nyúlnak vissza. Ez azonban nem akadályozza meg a Windows klónját, hogy modern eszközök is fusson.

2023.11.07. – A ReactOS egy nyílt forrású projekt, melynek célja, hogy egy mikrokernel alapú, a Windows NT, Windows 2000 és Windows XP alkalmazásaival és drivereivel kompatibilis operációs rendszert fejlesszenek ki. A projekt egészen 1996-ig nyúlik vissza, akkor még FreeWin95 néven futott. A cél nem volt más, minthogy egy Windows 95 klónt hozzanak létre. 1997 végére azonban még mindig eredménytelenül álltak a fejlesztők, így váltottak. A Windows NT került középpontba, ekkor alkották meg az azóta is használt, ReactOS nevet.

A barátságos, idejemúlt gépigénynek köszönhetően az elmúlt években valóságos verseny alakult ki az operációs rendszer kapcsán. Az elvetemült rajongók szinte minden, valamennyire is számítógépnek nevezhető készülékekre megpróbálják felvarázsolni a ReactOS valamelyik verzióját. Legutóbb a Lumia telefonokat és a Steam Decket szemelték ki maguknak a modderek, mindkét esetben sikerrel járt a telepítés. Fontos megemlíteni, hogy a „kamu” Windows teljesen natívan fut ezeken az eszközökön, nem emuláció segítségével. Papíron egy teljes értékű operációs rendszert kaphatnak a felhasználók.

iPhone-ra is sikerült felvarázsolni a Windows klónt

Apple készülékek esetében találkozhattunk már emuláció segítségével futtatott Windows 98 vagy épp XP rendszerekről. A ReactOS fejlesztői azonban azt a célt tűzték ki maguk előtt, hogy teljesen natív formában szeretnék futtatni a rendszert egy iPhone készüléken. Itt sajnos limitálva voltak a lehetőségek, hiszen csak régebbi készülékek esetében lehet teljes mértékben kijátszani a szoftveres védelmet. Ennek megfelelően egy iPhone 5c-re esett a választásuk, hiszen könnyedén feltörhető az éppen 10 éves telefon.

ReactOS – iPhone

Jól látható a fenti képen is, hogy nem csak a rendszer, de a friss UEFI boot loader is hiba nélkül megjelenik a telefon kijelzőjén. A használhatóságról nem érkeztek beszámolók, ám így is kifejezetten nagy előrelépésnek tekintették ezt a ReactOS fejlesztői. Az elkövetkezendő időszakban sem pihennek, a következő lépés a Windows 7,8,10 és 11 rendszerekre írt alkalmazások támogatása lehet majd. Az operációs rendszer 0.4.14-es változata bárki számára elérhető és letölthető a hivatalos weboldalról. Ehhez >IDE< kell kattintani.

Forrás: PCFórum

Kiderült, mennyit költenek a magyarok telefonra, vagy éppen laptopra

×