A Microsoft legújabb partnere olyan mesterséges intelligenciával rendelkezik, amit a játékfejlesztésben is használni fognak. Csodás.

2023.11.07. – A Microsoft a fejlesztői blogján jelentette be, hogy partnerséget kötött a generatív mesterséges intelligenciával foglalkozó Inworlddel, hogy így együtt „AI játékdialógusokat és narratív eszközöket építsenek”. A Dexerto emlékeztet: a vállalat számára nem új terep a mesterséges intelligencia bevetése. Ott van olyan termékekben és szolgáltatásokban, mint a Bing és a Windows 11, de most az Xbox is bekerül ebbe a körbe.

A blog részletezi azt is, hogy az AI eszközkészlet milyen tartalmat kap. „Egy mesterséges intelligencia alapú, tervezői copilot érkezik, ami támogatja a játéktervezőket a kreatívabb ötletek felfedezésében, a súgók részletes forgatókönyvekké, párbeszédekké, küldetésekké és egyebekké alakításában”. De itt nem állnak meg: a játékkliensekbe ágyazott „AI karakter motor lehetővé teszi teljesen új narratívák megjelenését, bennük dinamikusan generált történetekkel, küldetésekkel és párbeszédekkel”.

Forrás: Bethesda

Örülünk? Nem.

A bejelentés online reakciói korántsem olyan pozitívak a játékosok és a fejlesztők részéről, mint azt talán a Microsoft és az Xbox remélte. Az uralkodó vélemény az, hogy az AI bevezetése a játékfejlesztésbe csalódást keltő. A legtöbben azt kifogásolják, hogy a mesterséges intelligencia használata ezen a szinten sok szempontból rossz ötlet, de a legnagyobb baj az, hogy még több elbocsátáshoz fog vezetni. Fejlesztők is hozzászóltak:

  • Nat Clayton, a Bithell Games tervezője azzal ironizál, hogy „nagyon klassz és nagyon szórakoztató ezt olvasni egy olyan év végén, amikor a játékipar 6000 embert bocsátott el”.
  • Callum Langstroth, a PlayStation londoni stúdiójának vezető tervezője epésen (és teljes joggal) megjegyezte: „hé, nem pont ez az, ami miatt az amerikai tévé- és filmírók meg színészek sztrájkba léptek? Csak mondom…”.

Szívünkből szól TheSeventhVoid kommentje is, aminél jobban nem is lehetne összefoglalni mit akarunk mi, gamerek. „Szóval most pár éven belül elküldtök egy csomó írót?

Nem akarok mesterséges intelligenciával generált történeteket! A legjobb történetek emberi tapasztalatokból születnek.”

Pontosan.

A stúdióknak, köztük az Xbox-nak meg kár álszenteskedni. Ez az egész erről szól:

Az Xbox és a PlayStation jár a legjobban a mesterséges intelligenciával

×