Igen, vannak olyan gamerek, akik szerint a régi játékok remake kiadásait nem lenne szabad jelölni az Év játéka díjra. A vélemények megoszlanak.

2023.11.02. – Nem tudom, feltűnt-e neked, de az utóbbi években valahogy a videojáték-felújítások korszakát éljük. A legtöbb kiadó ugyanis észrevette, hogy a gamerek nagyon szeretnek nosztalgiázni, hiányoznak nekik a klasszikus címek, az igazi nagy legendákban pedig még bőven van potenciál. Így aztán egyfajta hullám indult el a gaming és a filmvilágban (is), tele felújított és remake változatokkal. Mondani sem kell, számtalan videojáték-remake ért el óriási sikert. A Capcom teljes egészében újrakomponálta a Resident Evil sorozatot a remake verziókkal, a Dead Space vagy a Final Fantasy VII Remake pedig szintén óriási eredményeket hozott. És ez csak néhány példa.

Van azonban ezzel kapcsolatban egy olyan kérdés, ami igen megosztja a gamereket. Nem mindenki ért ugyanis egyet azzal, hogy a remake-eknek ott lenne a helye az éves gaming díjátadókon. Miközben 2023 igen viharos év volt a videojáték-iparban dolgozók számára, a játékosok nagyon sok király címet kaptak. Talán nem is volt ilyen sok Game of The Year jelölt egyetlen évben. Ott van a Marvel’s Spider-Man 2, a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, a Baldur’s Gate 3, a Starfield, a Star Wars Jedi Survivor, az Alan Wake 2, a Diablo IV, és lehetne folytatni. Néhány játékos azonban úgy gondolja, hogy a remake-eknek nem szabadna részt venniük a GOTY versenyében, mivel valójában nem idei játékokról van szó. Így többek között a Resident Evil 4 és a Dead Space máris törölhető is lenne a listáról, attól függetlenül, hogy mennyi esélyük van nyerni.

A remake nem új játék?

Természetesen a kérdés már önmagában is nagyon érdekes, amit a gamerek persze fel is vetettek már, például a Redditen. Zedtomb például azt írta: a remake-eket nem szabadna figyelembe venni az Év játéka címeknél.” A témaindító nagyon érdekes eredményeket hozott, és teljesen egyértelmű, hogy ezzel kapcsolatban mindenki egy picit másképp gondolkodik. Az egyik oldalon az áll, hogy mivel a játékok remake változata egy régi játék teljesen újragondolt, alapvetően újjáépített tervezés eredménye, ami ma készült, simán tekinthető mai játéknak. Bár a játék alapját egy régi játék képezi, tulajdonképpen a munka most készült el. A másik vélemény szerint viszont a helyzet az, hogy a játék akármennyire is lett újragondolva és átalakítva, egy régi cím sikerével ér el eredményt.

„Szerintem ez attól függ, hogy milyen szintű a remake. A Resident Evil 2 és a Final Fantasy 7 remake-jei alapvetően új játékok. Ha csak egy remasterről van szó, még ha van is benne némi újítás, akkor az nem új cím” – írta. More_Lavishness8127.

„A remastered verziókat nem kellene jelölni, a remake-eket viszont igen” – írta egy másik kommentelő.

Bár a világon rengeteg videojáték díjátadó létezik, köztök kétségtelenül a legismertebb a The Game Awards. Itt a Resident Evil 4 valószínűleg idén is versenyben lesz, annak ellenére, hogy remake-ről van szó. Arra azonban kíváncsiak vagyunk, hogy ti hogyan vélekedtek a témáról. Ideje szavazni!

 

SuperSurvey

Ezt láttad már?

158.000 forint helyett 5400 forintért berámolhatsz 12 nagyszerű játékot

×