A Google a legutóbbi nagy eseményén egy sor izgalmas újdonságot jelentett be, amellyel egyre jobbá és hasznosabbá válik a Google Maps.

2023.11.02. – Megszokhattuk már, hogy a Google térképes alkalmazása folyamatosan egyre jobb és álleejtősebb képességekkel bővül – elég csak a tavaly megvillantott – ám hazánkban egyelőre még csak részlegesen elérhető – Immersive View-ra gondolnunk.

A magyar felhasználók az új, minden korábbinál élethűbb madártávlati nézetet a mobilok képernyőjére varázsoló funkcióval például a Budavári Palotát, az Országházat, a Szent István Bazilikát vagy a Halászbástyát csodálhatják meg. Mivel az Immersive View a Google fejlesztései között érezhetően prioritást élvez, hamarosan újabb nevezetességekkel fog bővülni, sőt, egyre több másik funkcióba is beépítik -> legutóbb ilyen volt az például az útvonaltervezés. ami most még több helyen válik elérhetővé…

… de sajnos a magyarok most kimaradnak a buliból.

Az immerzív nézettel felturbózott útvonalkereső most Amszterdamban, Barcelonában, Dublinban, Firenzében, Las Vegasban, Londonban, Los Angelesben, Miamiban, New Yorkban, Párizsban, San Franciscóban, San Joséban, Seattle-ben, Tokióban és Velencében kezdte meg működését, de nagyon reméljük, hogy 2024-ben már hozzánk is megérkezik. Ha mást nem, legalább Budapestre.

A megújult útvonaltervezővel nem csak valósághű környezetben járhatjuk körbe a meglátogatni kívánt helyeket és útvonalakat, de egy időcsúszka segítségével – a Google-höz beérkezett statisztikák alapján – képes szimulálni a forgalmi viszonyokat, vagy akár a várható időjárási viszonyokat is. Így indulás előtt sosem látott részletességben mérhetjük fel a terepet.

 

Emellett tovább evolválódik a Lens in Maps funkció is, amivel a keresősávban az ezt jelölő ikonra bökve közvetlenül a telefon kameráján keresztül kereshetünk hasznos éttermeket, kávézókat, boltokat, pénzváltókat, vagy ATM-eket ott, ahol éppen állunk. Ez a funkció egyelőre korlátozottan elérhető, de egyre több helyen lehet már használni – most például több mint 50 várossal bővült, de sajnos magyar település nem gyarapítja a listát. Még.

 

Mindezeken túl a járműves navigáció is minden korábbinál pontosabb lesz: az épületek valósághűbben, az autópályák sávjai pedig részletesebben fognak megjelenni, illetve kibővítik a mesterséges intelligenciával megtámogatott sebességkorlátozásokra vonatkozó információgyűjtést, így az autósok előre láthatják, hogy mely útvonalakon mennyivel haladhatnak. Ezeket az újításokat egyelőre fokozatosan vezetik be, az AI sebességinfókat Európában 20 országban lehet majd használni Androidon, iOS-en és a Google Built-in kocsikban.

De a járókelőket és a helyszíni felfedezőket sem felejtette el a Google, akiknek mesterséges intelligenciával és fejlett képfelismerő modellekkel továbbfejlesztett keresővel szolgálnak. Például a jelenleginél is sokkal pontosabb találatokkal fog szolgálni a térképalkalmazás keresője, ha konkrét dolgokat írunk bele. Ha például pumpkin spice lattéra, cukormentes sütire, kutyakajára, vagy bármi hasonlóra keresünk a térképen, akkor több millió Google-felhasználó adata alapján azonnal megkeresi nekünk a számunkra releváns helyeket. A Mapsben való keresés ezen új módja ezen a héten indul Franciaországban, Németországban, Japánban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, hamarosan pedig a világ többi országában is

A fenti újdonságok egy része belátható időn belül, a következő hónapokban nagy valószínűséggel hazánkba is megérkezik, míg az immerzív nézet új funkcióira kicsit többet kell majd várnunk.

via – Google

Ezt is érdemes elolvasnod:

7 zseniális Google Maps funkció, ami megkönnyítheti az életed

×