Ezekről a funkciókról lehet, hogy még a létezésükről sem tudtál, pedig kifejezetten hasznosak.

2022. 05. 06. – Bárki bármit is mondjon, tagadhatatlan tény, hogy jelenleg a legjobb és legsokrétűbb térképes alkalmazása a Google-nek van. A Google Maps a 2005-ös indulása óta tulajdonképpen megkerülhetetlen szereplőjévé vált a hétköznapjainknak, melyeket leginkább az egyre bővülő hasznos funkcióinak köszönhet.

Ezekért persze a felhasználók is nagyon hálásak, hiszen az a térképes alkalmazást már nemcsak bizonyos helyek és útvonalak keresésére használható, hanem megnézhetjük rajta az üzletek nyitvatartási idejét, a Street View-nak hála felfedezhetünk környékeket anélkül, hogy személyesen oda kellene utaznunk, de már épületeket és nevezetességeket is bejárhatunk vele.

Egy átlagos felhasználó nagyjából ezekre használja a Google térképet, ami bőven elegendő is lehet, ugyanakkor számos olyan funkciója akad még, amelyekkel sokkal jobb és könnyebb lehet az életünk. Ezekből szedtem össze hetet, amikről úgy személy szerint úgy gondoltam, hogy különösen hasznosak lehetnek.

1. Egykezes zoom

Az egykezes zoom ugyan nem nagy kunszt, viszont kifejezetten hasznos lehet, ha épp táskával-szatyorral a kezedben bogarásznál ki egy helyet-helyszínt. Ez egy viszonylag egyszerűen előhívható „fícsör”, nem is kell mást tenni hozzá, csak kétszer gyorsan rákoppintani a kijelzőre, majd az ujjadat rajta tartva előre és hátra húzva kedvedre nagyítani-kicsinyíteni.

2. Aggódó szülők és folyton késő gyerekek

Ha esetleg aggódó szülő vagy, esetleg egy olyan barátod van, aki hozzám hasonlóan folyton elkésik mindenhonnan, de nem akarsz folyton azon rugózni, hogy mikor ér oda a találkára – vagy ez előbbi esetében mikor ér haza a buliból, akkor ennek a funkciónak nagyon fogsz örülni – bár lehet, hogy már ismered.

Ez a funkció a helyzet megosztása, amit az úton lévő félnek kell beállítani, de szerencsére nem egy atomfizika, és néhány gombnyomásból megvan. Ezt kétféleképpen lehet abszolválni: a térkép-alkalmazás keresősávján megjelenő profilképre bökve legördülő menüsávból is kiválasztható, mint „helyzetmegosztás”, de az aktuális pozícióra bökve is gyorsan kiválasztható, itt a „hely megosztása” kéken jelölt gombbal.

A helyzet megosztása elég sokféleképpen testre is szabható, és sokféleképpen megosztható. Beállíthatunk egy időintervallumot, hogy meddig legyen a másik fél számára látható a pontos helyzet, amit a legtöbb másik alkalmazásban (pl. Messenger) linkként is megosztható.

3. Ne feledd, hogy hol parkoltál!

Az egyik legmenőbb funkció azok számára, akik hajlamosak elfelejteni, hogy hol parkolták le a verdát. Sebaj, a Google minden helyzetben a barátod, úgy most is. Miután leraktad a kocsit, nyisd meg az alkalmazást, és bökj rá a saját, kék ponttal jelölt tartózkodási helyedre. Itt bejön egy menüsor, ami a fenti „hely megosztásával” kezdődik, de ha oldalra húzod, akkor már láthatod is a „Parkolási hely mentését” is. Erre csak bökj rá, és láss csodát, ott fogsz parkolni.

4. Testre szabható járművek

Ha pedig parkolás, akkor a másik járműveket érintő, egyébként elég easter egg jellegű funkcióval érdemes folytatni. Tudtad például, hogy az otromba nyilat lecserélheted egy neked tetsző járgányra? Na, ha nem, akkor most már tudod, és nem is kell nagyon trükközni hozzá. Miután kiválasztottad az autós útvonalad, akkor csak rá kell böknöd a nyílra, és ki is dobja azokat az opciókat, melyekre lecserélheted. Szerintem elég menő.

screenshots of changing the car icon that shows up in the google maps app

5. Több úti cél egyszerre

Ez azoknak lesz hasznos, akik egy napon belül több teljesen máshol lévő helyre mennének el, de nem akarnak külön-külön útvonalakat keresgélni. Ehhez válaszd ki vagy keresd meg az első célodat, bökj az Útvonaltervre, majd a fent megjelenő Tartózkodási hely rubrika melletti három pontra. Az így legördülő menüsorból válaszd ki a „Megálló hozzáadását”, és ezután annyi plusz helyet adhatsz az útvonaladhoz, amennyit kb. nem szégyellsz.

6. Bolt

Ha pedig szóba jött a közlekedés mikéntje, akkor érdemes lehet megjegyezni, hogy már nem csak ezek a lehetőségek vannak a Google Maps-en. A választható opciók között van egy csomagját szorító integető fazon is, ami konkrétan a taxizást jelöli. Ha ezt lenyitjuk, akkor a Google-el partnerségben lévő vállalat jelenik meg, aminek a közelben lévő autói azonnal megjelennek, sőt, azt is mutatja, hogy nagyjából mennyiért vinnének minket el A-ből B-be, és mennyi idő, amíg eljut hozzánk a taxi.

Jelenleg viszont – ahogyan én tapasztaltam – csak a Bolt működik vele, autót pedig csak úgy tudunk rendelni, ha az ő alkalmazásuk is le van töltve a mobilunkra – de arra azonnal átválthatunk a térképről.

7. Pegman easter egg

Jó, ez mondjuk pont nem egy hasznos funkció, de cserébe legalább vicces. Lehet, hogy nem tudod, de az eredetileg Street View nézetet segítő sárga figurát Pegmannek hívják, aki több titkot rejt, mint azt gondolnád.

Pegman az esetek többségében egy teljesen átlagos sárga krapek, viszont ha egy neves épületre vagy helyre húzzuk a kurzorral, akkor annak megfelelően átöltözik. A londoni Buckingham palotánál például a királynő gúnyáját ölti magára, ha viszont a Loch Ness-i tóra rakjuk, akkor egy tengeri szörny lesz belőle, ha pedig az 51-es körzetre, akkor egy UFO-vá változik.

Te melyiknek veszed a legnagyobb hasznát?

Íme a Google Street View 56 legeszementebb, legviccesebb utcaképe – KÉPEK

 

 

×