Egészen újszerű módon újul meg hamarosan a Google Maps útvonaltervezője.

A Google az utóbbi időben alaposan ráhasalt a térképes alkalmazásuk fejlesztésére, ami hatalmas átalakulás küszöbén toporog. Tavaly például bemutatták az egészen új lehetőségeket nyújtó Immersive View nézetet, ami olyan 3D-s, élő-lélegző madártávlati környezetbe ülteti a nagyvárosokat és azok látványosságait, amilyenhez foghatót talán csak a leggyönyörűbb videojátékokban láthattunk. (Erről itt olvashatsz bővebben.)

Ez a funkció azonban azóta is fejlesztés és bevezetés alatt áll, azaz egyelőre csak bizonyos országok, bizonyos városaival működik, így sajnos a magyar felhasználók még nem teljesen érhetik el. A Google viszont gőzerővel bővíti ezt a nézetet, ami hamarosan az útvonaltervezőbe is beépül.

Az Immersive View for Routes funkciót a vállalat az éves I/O konferenciáján leplezte le, amit abban a minutában működés közben be is mutattak. Ezzel a nézettel a felhasználók tulajdonképpen egy teljesen valósághű környezetben láthatják az alkalmazás által javasolt útvonalakat, az immerzív nézet fotorealisztikus részletességében. Ez viszont nem merül ki a látványban:

a beérkezett valós idejű adatok alapján élő forgalmat is szimulálnak benne, de jól láthatóak lesznek a biciklisávok, a parkolók és a parkolóhelyek, de még az aktuális időjárási körülményeket is szimulálják.

Az új funkció így néz ki éles használat közben:

A funkció élesedésére viszont még a tőlünk nyugatabbra fekvő országokban élő felhasználóknak is várnia kell. A Google szerint az Immersive View for Routes csak a következő hónapokban válik fokozatosan elérhetővé, és az év végéig kizárólag 15 városban lehet majd használni: Amszterdamban, Berlinben, Dublinban, Firenzében, Las Vegasban, Londonban, Los Angelesben, Miamiban, New Yorkban, Párizsban, San Franciscóban, San Joséban, Seattle-ben, Tokióban és Velencében.

A funkció kiterjesztéséről tehát még nagyon korai volna beszélni, Magyarországon leghamarabb valószínűleg csak 2024-ben fogjuk tudni használni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Íme a Google Street View 56 legeszementebb, legviccesebb utcaképe – KÉPEK

 

×