Már a csoki se a régi – derült ki abból vizsgálatból, ami 28 csokoládé desszert nehézfém-tartalmára volt kíváncsi. A kutatók nagyot néztek.

2023.10.30. – A Consumer Reports amerikai nonprofit fogyasztói szervezet néhány napja nyilvánosságra hozta, hogy 28 különböző étcsokoládé bevizsgálása után megdöbbentő eredményre jutott, azok nehézfém-tartalma kapcsán. Mielőtt rálegyintenél a dologra, hogy oké, de te nem is eszel étcsokoládét, mert finomabb az összes többi, szólunk, hogy rengeteg sütemény, kész desszert, édesség egyik alapanyaga, szóval nagy eséllyel találkozol vele más termékekben is. De igazából nem magával az étcsokoládéval van a baj, hanem a hozzá felhasznált kakaóval – amiről meg mondani sem kell:

még több csoki és édes élelmiszer alapanyaga.

Forrás: kroshka__nastya – Freepik

A riport leszögezi: sok más élelmiszerhez hasonlóan esetenként a csokoládé is tartalmaz nehézfémeket. Például ólom kerülhet bele a kakaóbab termesztéséhez használt szennyezett talajon, ólomtartalmú öntözővízen vagy a feldolgozó berendezéseken keresztül. Ez, ugye, olyan nehézfém, ami mérgező, és kis mennyiségben is negatív egészségügyi hatásokkal járhat.

Durvább az, hogy a vizsgálat szerint a kakaóbabban kadmium is felhalmozódhat, főként abból a talajból eredően, amelyen a kakaóbabot termelik. Ez szintén káros lehet az egészségre, ha hosszabb időn keresztül jelentős mennyiségben fogyasztják.

A Consumer Reports által bevizsgált 28 fajta csokoládé nagy többsége akár másfél-kétszer több olmót és/vagy kadmiumot tartalmaz, mint amennyit a fogyasztóvédő szervezet biztonságosnak tart. Utóbbi kategóriába egyébként mindössze 5 csoki került, míg a többiből 8 tartalmazott veszélyes mértékben kadmiumot, 10 brutálisan sok ólmot és 5 mindkettő nehézfémből jóval többet, mint amennyit még egészségesnek lehet nevezni.

De mekkora baj, ha csokit eszel?

Jó tudni, hogy a fogyasztók biztonsága érdekében több nemzet szabályozó hatósága is meghatározta a nehézfémek maximálisan megengedett határértékeit az élelmiszerekben, például a csokoládéban. Alapvető fontosságú, hogy olyan megbízható gyártóktól vásárolj csokoládét (ebben a műfajban sem tanácsos a legolcsóbbat keresni), akik komolyan veszik a szabályokat: például rendszeresen tesztelik a termékeiket, hogy megbizonyosodjanak róla: megfelelnek a biztonsági követelményeknek.

Ennél többet egyébként nem nagyon tehetsz a nehézfém-tartalom elkerülésére, mert a csoki összetevői, mint sok más élelmiszer esetében is, folyamatosan ki vannak téve ennek a szennyezésnek. A szakértők szerint a megoldást a kakaóbab betakarítási és a csokoládé gyártási gyakorlatainak megváltoztatása jelentené. De gyors eredményt ez is csak az ólom elkerülésében hozhat – a kadmiumtól sajnos bonyolultabb megszabadulni.

Ahhoz már génmódosítás, magyarán olyan növények kikísérletezése kell, amelyekbe elemi szinten nehezen épül be a veszélyes nehézfém.

Bár abból se lenne baj (legalábbis a derékbőséged érdekében), ha erre a hírre egy az egyben szakítanál a csokoládé élvezetével, az egészségkárosodás veszélye elkerülhető. A Consumer Reports azt írja, kiegyensúlyozott étrend követésével, valamint igényes márkák desszertjeinek MÉRTÉKLETES fogyasztásával egyelőre nem kell számolni vele, hogy komoly bajod lenne belőle. Viszont a jövőben nagyon rá kell feküdni a csoki nehézfém-mentesítésére IS, ha nem akarunk hosszú távon beledögleni a saját hulladékunkba.

Amihez nem csak a csoki meg az élelmiszer járul hozzá, hanem a műszaki cikkeink is:

F@sza ez az új iPhone, kár, hogy közben belefulladunk az e-szemétbe

×