Mivel az eredeti Call of Duty már a 20 éves évfordulóját ünnepelheti, érdemes megnézni, hogyan tudott a franchise ilyen sokáig releváns maradni.

2023.10.20. – 2003. október 29-én a világ megismerhette a Call of Duty-t. A játék, ami először a második világháború történéseibe kalauzolt el, a sorozat számos más játékához hasonlóan hamar a kritikusok kedvence volt. Az akciódús kampánytól kezdve a látványvilágig, sok mindenért lehetett dicsérni ezt a játékot. Mára már egyes pályák, játékmódok, sőt az olyan karakterek, mint Ghost vagy Captain Price ikonikussá váltak. Sok dolog azonban teljesen átalakult a játéksorozat 20 éve alatt, de a Call of Duty pont ezeknek a változásoknak köszönhette, hogy ennyi év után is a világ legismertebb és legkelendőbb franchise-ja tudott maradni.

Ha most elindítjuk az első Call of Duty-t, vagy a Call of Duty Classic nevű frissített változatot, meglepődhetünk, mennyire más játék volt, mint a mai darabok. Nem voltak kidolgozott helyszínek, medpackokat kellett gyűjteni a healeléshez, más volt a betöltés és a mentés stb. Ha végignézzük, hogy a játék hogyan fejlődött az évek alatt, akkor bizony eléggé meglepődhetünk. Még akkor is, ha mi magunk is játszottunk az első játékkal annak idején. Szerencsére ma már 15 perc is elég arra, hogy végignézzük, hogyan fejlődött a CoD az évek alatt. A Section Plays Youtube csatorna ugyanis 2003-tól 2023-ig mutatja be a sorozat fejlődését.

20 éves a CoD, így fejlődött

A Call of Duty 20 éves sikerének kulcsa

A dolog természetesen igen összetett. Bár az eredeti CoD egyes részeinek öröksége a mai napig érződik a sorozat kampányaiban, mint például az AI katonák okos használata, az újabb CoD játékok merőben különböznek attól a címtől, amivel minden elkezdődött. Ez azonban végső soron jó dolog. A Call of Duty több szempontból is kockázatot vállalt, és a játékiparral együtt fejlődött, miközben a rajongókra is odafigyelt.

Változások

A CoD aranykorát talán a Call of Duty 4-től a Black Ops 2-ig datálhatjuk, ami nem lett volna lehetséges, ha a sorozat nem kockáztat mindent a Modern Warfare-rel. Mivel a CoD 2007-ig csak az élvezetes második világháborús élményeiről volt ismert, a Modern Warfare ambiciózus koncepció volt, és jelentős előrelépésnek bizonyult. Ahelyett azonban, hogy megmaradtak volna a világháborús és modern hadszíntérnél, a sorozat új korszakokat próbált ki. Néhány helyszín nagy sikert aratott, mint például a hidegháború és a közeljövő, de például a távoli jövő annyira nem jött be a játékosoknak. Mégis, a több száz évet átívelő, valós és kitalált háborúkat egyaránt kiemelő CoD áldás volt a játékok között. Miközben rendszeresen, szinte minden évben megjelent, lehetett arra számítani, hogy valami újdonságot hoz be történetben, illetve játékmódokban, funkciókban. Mivel a fegyverek, a killstreakek, a pályák és az grafika is változott, egyre több gamer figyelmét keltette fel a franchise.

Régi játékosok

Bár a nosztalgiát bizonyára túlzásba lehet vinni, és sokan azt állítják, hogy a Modern Warfare 3 teljes egészében régi dolgok felújítása, mégis fontos koncepció, amit nem szabad elfelejteni. Ahogy a CoD változott az évek során, könnyű lett volna elhagyni azokat a dolgokat, amelyeket a játékosok szeretnek. Ehelyett a Call of Duty folyamatosan kiszolgálta a rajongói bázist, ami 20 éve kitart mellette. Ez a nosztalgiára való összpontosítás a CoD mindhárom pillérénél megfigyelhető. A kampányoknál, a zombies játékmódnál és a multiplayernél is. Vannak ismert, bevált dolgok, funkciók, történetek, karakterek, amik mindig visszatérnek.

A régebbi címek előtti tisztelgésen, az ikonikus fegyverek újbóli megjelenésén és az olyan funkciókon kívül, mint a Prestige Shop, a CoD egész projekteket épített a nosztalgia köré. A közelgő Modern Warfare 3, ami visszahozza Makarovot, mint főgonoszt, aligha az egyetlen példa.

Éves kiadás

Manapság a Call of Duty rajongók gyakran követelik az éves kiadás megszüntetését, ami mellé sok-sok érvet lehet felhozni. Már többször előfordult, hogy több stúdiónak kellett összefognia, hogy a játék időben megjelenjen. Ezért voltak olyan megjelenések is, amik kevesebb tartalommal és nem éppen jó minőségben érkeztek. Az Activision számára azonban ennek a megközelítésnek az előnyei kétségtelenül felülmúlják a hátrányokat. Az évenkénti megjelenések azt jelentik, hogy a sorozat mindig aktuális marad. Hiába a sok panasz, az éves megjelenés működik és sikeres. Amint az aktuális játék kezd egy kicsit kiöregedni, egy új játékbemutató újra elindítja a hype-ot. A rajongók számíthatnak arra, hogy valamikor októberben vagy decemberben megjelenik Call of Duty, ami lehetővé teszi, hogy a sorozat sarokba szorítsa az FPS-piacot.

Az Activision egyébként hivatalos oldalán emlékezik meg a Call of Duty elmúlt 20 évéről, kitérve minden egyes megjelenésre. Kattints ide és nosztalgiázz!

Ezt láttad?

Nem fognak működni a nem hivatalos kiegészítők az Xbox konzolokon

×