Vannak olyan dolgok, amikben szinte minden gamer osztozik, ebben az 5 gyakori bénázásban legalábbis biztosan.

2021. 12. 29.  – Ahány gamer, annyiféle szokás – tartja az ősi klingon közmondás, viszont vannak dolgok, amiken mindannyian egyként osztozunk. Sokszor szinte mindegy, hogy miként játszunk, hogyan fogjuk a kontrollert, vagy milyen székben és mennyit ülünk a gép előtt, alkalomadtán ugyanis minden játékos el-elkövet banális hibákat. Ez törvényszerű.

Vannak, akik ebből tanulva haladnak tovább és kitartóan veszik az akadályokat, de akadnak olyanok is, akik felidegesítve magukat fékeveszetten dobják félre a kontrollert – mondván, hogy ezt bizony nem lehet megcsinálni, vagy 100%, hogy csalt a játék. Igazából szinte mindegy is, hogy melyik kategóriába tartozunk, a lényeg az, hogy nem vagyunk egyedül.

Azt viszont érdemes tudni, hogy nem mindig minden a játék hibája. Van, hogy szimplán csak elbénázzuk a dolgot, és ha jobban figyeltünk, vagy ügyesebbek lettünk volna, akár még sikerülhetett is volna. Na, de majd legközelebb.

1. Az épp csak elvétett ugrás és kitérés

Kotaku] Death to Fall Damage | ResetEra

Nincs is kellemetlenebb érzés annál, ha egy platformerben rosszul kalkulálunk és előbb, vagy később nyomunk rá az ugrásért felelős gombra. Aztán, mikor már sokadjára hullunk alá, a kellemetlenséget felváltja egy, akkor már külön bejáratos düh érzése, aminek hála, jóval kisebb esélyekkel lendülünk neki a következőnek és az azutáninak.

Aztán ott vannak azok a játékok, amik alapvetően nem az ugrabugra műfajában indulnak, de hol kisebb, hol nagyobb dózisban mégis tartalmaznak platform elemeket. Ezekben pedig elég egyetlen kis hiba a működésben az agyi funkciók megváltozásához. Ilyenek miatt például több Assassin’s Creed és az Uncharted 1 pörgetése közben változott meg nem egyszer  az arckifejezésem drasztikusan.

De ott vannak a From Software souls-like játékai is, amikben egy kitérés, elgurulás alapvető fontosságú. Ha ezeket elrontjuk – mégpedig nagyon könnyű -, már jön is az esztelen rage.

2. Az elbénázott kombók

The combos are crisper: | Mortal kombat, Mortal kombat memes, Mortal kombat x

1x Brutal 5x Ultrabrutal 10x Hiperbrutal 25x Übermegabrutal

Vagánykodnánk a haver előtt, vagy csak simán megmutatnánk neki, hogy ki az úr a házban, szóval egy elegáns kombóval zárnánk a vérre menő meccset. Aztán hiába vagyunk meggyőződve róla, hogy simán beadnánk csukott szemmel is, de egyszerűen nem jön össze, elbénázzuk, majd akkor is szégyenben maradunk, ha amúgy simán nyertünk.

Ez persze nem csak a verekedős játékok pokla, ott vannak például a hack’n’slash műfaj nemes képviselői, ahol hasonló menőn kinéző mozdulatot abszolválhatunk a megfelelő gombok megfelelő sorrendben való lenyomásával, amit legmélyebb álmunkból felkeltve is vissza tudnánk mondani, de mégsem sikerül a vége, és úgy nézünk ki utána, mint valami mezei flótás.

3. Csal, szkriptelt, szar az egész!

A sportjátékok örök rejtélye marad a skripting, vagyis az előre megírt eredmények létezése, addig legalábbis, amíg valaki ki nem tálal.

Nincs is annál rosszabb, amikor sorra rúgjuk a Fifában a kapufákat – főleg az Ultimate Team-ben, de ezt a jelenséget tulajdonképpen szinte minden sportjátékban tapasztalhatjuk. Nyilván az nem egy elismerhető valóság, hogy tényleg mi lőjük mellé, ennek értelmében pedig fel is húzzuk magunkat a teljesen egyértelmű csaláson!

Ennél pedig egyetlen pokolibb létezik csak: az öngól!

4. Agyérgörcs = Kontrollvesztés

Ehhez sokat talán nem is lehet hozzáfűzni, hiszen mindenki ismeri az érzést, aki játszott valaha autós játékkal. Kicsit olyan, mint amikor elszámítjuk az ugrást, csak négykeréken nagy sebességgel, és éppenséggel a kanyart. Aztán jön a kisodródás, az össze vissza kormányzás, rosszabb esetben pedig a pörgés.

Ritka idegesítő tud ám lenni, még szerencse, hogy a Forza fejlesztői erre is gondoltak és megáldottak minket a visszapörgetés lehetőségével.

5. A végzet gránátja

 

Mi is lehetne annál rosszabb egy kompetitív online FPS-ben, ha az általunk az ellenfél eliminálására szánt eszköz a ellenünk fordul? Kínos, ciki, szégyenletes, rangon aluli, tagadni való – de többször fordul elő, mint gondolnánk.

Minden akciójáték kedvelő rémálma a visszapattanó és a kézben felrobbanó gránát, amin persze rendre felhúzzuk magunkat, az esetek többségében tényleg mi bénázzuk el a dolgot a rossz időzítéssel és/vagy az adott helyzet rossz felmérésével. Ehhez nyilván hozzájön még a „rossz szerencse faktor” is, ezek összességéből pedig megszületik a gazdája ellen forduló Végzet Gránátja.

Nos, ezek lennének a leggyakoribb gamer bénázások, amikkel szinte mindannyian találkoztunk már.

Ha pedig egyel-kettővel ki tudnád egészíteni a listát, akkor azt mindenképp írd meg kommentben, beszéljünk róla!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Mutatjuk a 10 autót, ami a legtöbbször szerepelt videojátékokban

×