Szinte már klisésnek számít némelyik Ford, vagy Toyota, de közben van a toplistán hétköznapi népautó és aszfaltmaró vadállat is.

2022.07.14. – Minden jelenkorban játszódó történetnek megvan az a bája, hogy ismerős tájak, tárgyak, helyszínek jönnek szembe, még akkor is, ha a játék egy fiktív világban játszódik. A legikonikusabbak kétségtelenül a kocsik, amelyekről utoljára a CarWow tett közzé összeállítást, azt keresve, hogy

melyek lehetnek a videojátékokban leggyakrabban feltűnt típusok és márkák.

Türelmes munkájuk gyümölcsét (az Atari világelső, 1974-es videojátékáig nyúltak vissza) egy-egy top 50-es listán tették közzé, de mi most az első tízesekre koncentrálunk. Szerintünk sosem gondoltad volna melyik a leggyakrabban látott darab, pedig elég értelemszerű! Közben van olyan, ami tipikus rendőr-, vagy mentőautó volta miatt, míg más típusok a funkcióik okán férhettek be a top10-be:

10., Ferrari F50

A listán szereplő olasz csődörök egyike, 1995-ből, és éppen csak elmaradt az F40-től. Különlegessége az volt, hogy Forma-1-es motorra hajazó teljesítménnyel ruházták fel. Igazi vadállat, és nincs sok belőle: összesen 349-et gyártottak.

Ennyi videojátékban tűnik fel: 83
Például ezekben: Carmageddon, Need for Speed,
Forza Motorsport, Street Racing, Gran Turismo

9., Ferrari F40

Középmotoros, kormányváltós utcai versenyautónak készült, 1987-ben, így jó eséllyel a legutolsó olyan típus, amit még a rá következő évben elhunyt gyáralapító, Enzo Ferrari hagyott jóvá. A maga idejében a világ leggyorsabb közforgalomba engedett autója volt, 400 ezer dolláros árcímkével, ami manapság úgy egymillió zöldhasú, tehát kb. 400 millió forint lenne.

Ennyi videojátékban tűnik fel: 84
Például ezekben: Carmageddon, Need for Speed,
Forza Motorsport, GTA

8., Ford E sorozat

Ez speciel csak azért került ide, mert a mentő mindenkiért kijön – az akciójátékokban főleg -, és Amerikában nagyon jellemző a kéklámpás életmentőkre, hogy a sorozat egy-egy darabját használják. Maga a márka persze többre vitte a gamek körében, de erről több majd lejjebb.

Ennyi videojátékban tűnik fel: 86
Például ezekben: The Simpsons: Road Rage, Need for Speed, Forza Motorsport, Gran Turismo, LEGO City Undercover

7., Toyota Hilux

Nem kis elismerés a japán típusnak, hogy ha a játékfejlesztők nehéz terepeket álmodnak meg, akkor arra gyakran küldenek rá egy-egy Hilux-ot, mint azon kevesek egyike, ami mindenhol képes haladni, a hegyektől a vulkánokon át az Északi-sark jegéig.

Ennyi videojátékban tűnik fel: 88
Például ezekben: Delta Force: Black Hawk Down, Call of Duty, Forza Motorsport, Far Cry 4

6., Toyota Supra MK.IV (JZA80)

Még egy távol-keleti remekmű, de már a versenypályáról. Ezzel együtt a kocsi arról is híres, hogy hosszútávon ugyanolyan jól teljesít, mint negyedmérföldön. Nem véletlen, hogy a márka egyik legikonikusabb sportautója, luxuskivitelben.

Ennyi videojátékban tűnik fel: 91
Például ezekben: Hot Wheels: Brakeless, Need for Speed, Gran Turismo, Forza Horizon

5., Ferrari Enzo

Nem kis teljesítmény: mindössze 20 éve létező típus, de máris bőven száz feletti játékban szerepelt. Tizenkét cilinderes, középmotoros fenevad, Forma-1-es technológiákkal turbózva.

Ennyi videojátékban tűnik fel: 119
Például ezekben: Need for Speed, Gran Turismo Forza Motorsport, Forza Horizon, Burnout Paradise

4., Chevrolet Step Van

Hát ez meg? Áh-há: ilyet szeretünk fosztogatni a GTA-ban, ugye? Nem mellékesen a S.W.A.T. kommandói, a mentők és a tűzoltók is előszeretettel használják. Na meg a posta! Mindebből adódóan főleg akciójátékokban jelenik meg – nem is kevésben!

Ennyi videojátékban tűnik fel: 156
Például ezekben: GTA, The Sims, Call of Duty, The Last of Us, LEGO City Undercover

3., Ford Crown Victoria

Érdekes, hogy ez az egyetlen Ford személyautó a listán, mert maga a márka a leggyakrabban használt brand a videojátékok történetében (lsd. lejjebb). Azért lehet mindjárt dobogós, mert ráégett – nem csak a játékokban, hanem a filmekben is -, hogy ilyennel jár minden taxis, rendőr, titkosügynök és katona. Főleg a zombihorrorokban.

Ennyi videojátékban tűnik fel: 179
Például ezekben: The Last of Us, Call of Duty, The Walking Dead, Silent Hill, Marvel Heroes

2., Chevrolet Camaro Mk.I

A győzteshez hasonlóan régi darab: 1966-ban gördült le az első a gyártósorról és legalább annyira ikonikus, mint kortársa, a Ford Mustang. Azzal ellentétben viszont nem hogy a top10-ig, rögtön a második helyig jutott, leginkább azért, mert imádják az utcai gyorsulási versenyek megszállottjai.

Ennyi videojátékban tűnik fel: 198
Például ezekben: The Sims, Midnight Club: Street Racing, Far Cry, Gran Turismo, Forza Horizon

1., Volkswagen bogár

Erre kevésbé számítottál, ugye? Pedig a régi Beetle toronymagasan a leggyakrabban előforduló modell a videojátékokban. Ennek több oka is van: egyrészt a legelső igazi népautó, amit bárki megvehetett magának, így hiteles képet mutatnak a videojátékok, ha gyakran szerepeltetik, másrészt kultikussá tették a filmek és a sorozatok is. Ez a tendencia máig folytatódik: gyakori vendége a The Simpsons-nak, a Batman-filmeknek és a Stranger Things-nek, sőt, rendesen felpöckölték a Mad Max: Fury Road-ban, ami szintén emelt az ázsióján.

Ennyi videojátékban tűnik fel: 337
Például ezekben: GTA, The Simpsons: Hit & Run, South Park Rally, SimCity, Call of Duty: World At War, Plants vs. Zombies Adventures, Gran Turismo

További részletezés nélkül azért álljon itt egy top10 az autómárkákról is. Ezúttal sincs kisebb szakadék az egyes helyezettek között, és a zászló NAGYON a Fordnak áll! Ez, ha belegondolsz, nem is csoda, hiszen a legnagyobb múltú brand az autók történetében, vagyis korszaktól, helyszíntől, funkciótól függetlenül a legesélyesebb kocsi, ami szembejön a videojátékok világában (zárójelben azt is mutatjuk mennyiben történt meg eddig):

1., Ford (8707)
2., Chevrolet (6242)
3., Toyota (4299)
4., Nissan (4264)
5., Honda (3141)
6., Dodge (2933)
7., Mercedes-Benz (2739)
8., Volkswagen (2640)
9., BMW (2548)
10., Ferrari (2203)

Ezt is érdemes elolvasnod:

A 2000-es évek 9 legjobb anime-sorozata, amiken generációk nőttek fel

×