A gamerek egy csoportjának elegük van abból, hogy a befejezetlen játékokat prémium áron kell megvenni, és arra kérnek, hogy ne tedd!

2023.10.27. – Egy nagyon összetett témáról szeretnék ma beszélni, ami talán kivétel nélkül érinti a gamereket szerte a világon. Az utóbbi években alaposan átalakult a gaming-ipar, már csak azért is, mert a gazdasági hatások nem kímélnek semmit. Akár kiadókról, akár gamerekről beszélünk, a videojáték mindenkinek többe kerül. Nem is olyan rég a Capcom vezetője azt mondta: olyan sokba kerül a fejlesztés, hogy az AAA-s játékok esetében még a 70 eurós ár is kevés. A Take-Two pedig örül az áremelésnek, mivel így kicsit nagyobb lehet a bevétel a sok-sok kiadás mellett.

A gamerek problémája azonban nem csak az árakkal van, hanem azzal is, hogy az elvileg AAA-s játékok a legtöbb esetben borzasztó állapotban jelennek meg. Mindezt néha annak ellenére, hogy hosszú éveken keresztül készül. Nem járt jól a dologgal a Cyberpunk 2077, a Battlefield 2042 sem, ahogy egy rakás másik játék. A dolog mint mondtam azért is összetett, mert itt sokszor a kiadó elvárásai és a fejlesztők munkájának ideje nincs arányban, így néha előfordul, hogy egy játék bizony rossz állapotban jelenik meg, vagy nagyon sokat késik.

Tendencia?

A probléma az utóbbi időben egyre jobban terjed, mintha a játékkiadók azt mondanák: „kiadjuk így, vegyék meg, aztán úgyis frissítésekkel majd javítjuk.” Való igaz: a Cyberpunk 2077-et és a Battlefield 2042-t is szépen összerakták a katasztrofális megjelenés óta. De vígasztal ez bárkit? Ha ezt elfogadjuk, talán pont megengedjük a fejlesztőknek, kiadóknak, hogy ebből rendszer legyen. Így most talán nem meglepő, hogy a gamereknek elegük van ebből, és felszólítottak mindenkit.

Arra kérnek, hogy ne bátorítsd a kiadókat azzal, hogy megveszel egy rosszul kiadott játékot.

Elég volt?

A játékkiadóknál a „launch first, fix it later” (add ki most, javítsd később) megközelítés mostanában nagyon megy, de amíg így is el tudják adni a címeket, ennek nem is igazán lesz vége. Az egyik Reddit felhasználó, Sifro nemrégiben arra buzdította a gamereket, hogy ne vegyenek befejezetlen AAA-játékot.

„Ha továbbra is szemetet veszel, a cégek továbbra is szemetet fognak gyártani” – írta.

A dologhoz sokan csatlakoztak, arra buzdítva a gamereket, hogy „szavazzanak a pénztárcájukkal”. Mindezt abban a reményben, hogy a nagynevű fejlesztőket és kiadókat, mint az EA és az Activision Blizzard, rákényszerítik, hogy több energiát fordítsanak a minőségre. Bár akad olyan gamer is, aki úgy véli, túl optimisták vagyunk, ha azt gondoljuk, a kiadókat meghatná egy ilyen tiltakozás.

  • „Nem veszek sz**t, de ők továbbra is sz**t gyártanak. Semmi értelme” – írta valaki.
  • „Túl késő. Tudom, hogy ezt nehéz lehet hallani” – írta egy másik hozzászóló.

Szerencsére van remény, hiszen rengeteg olyan új megjelenés is van, ami megérik a sok-sok pénzt. Ilyen lehet idén a Marvel’s Spider-Man 2, a Super Mario Bros. Wonder vagy a Baldur’s Gate 3. A dolog kapcsán egyébként már Leet Dani is kiakadt a Youtube-on. Ha érdekel a téma, nézd meg az alábbi videót!

 

Te mit gondolsz? Tényleg jobbak lennének a játékok, ha a gamerek nem vennék meg őket? Tud a közösség ekkora változást elérni?

Ezt láttad?

Kár spórolni: íme a különbség egy párezres és egy több tízezres USB-C kábel között

×