A Capcom elnök-vezérigazgatója szerint a videojátékok jelenlegi ára még mindig túl alacsony, különösen a mai fejlesztési költségeket figyelembe véve.

2023.09.27. – Nem is olyan rég volt, hogy a videojáték-ipar nagy szereplői közösen megegyeztek abban, hogy a játékok árát egységesen meg kell emelni. Így a legnagyobb AAA játékokért már a legtöbb esetben minimum 70 dollárt/eurót kell fizetni, a korábbi átlag 60 dollár/euro helyett. Nemrég egy interjúban a Capcom elnöke és operatív igazgatója, Haruhiro Tsujimoto kijelentette,

hogy a videojátékok árának még magasabbnak kéne lennie.

Mi kerül sokba?

A videojátékok előállítási költségei az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, különösen az AAA játékok esetében. Ennek oka nyilván az, hogy a játékok grafikája, története, pályaméretei az igényeknek megfelelően terjedelmesebbek lettek. Miközben az iparág különböző lehetőségeket vizsgál a növekvő költségek csökkentésére, a kiadók, mint például a Capcom, úgy véli, hogy az egyik megoldás a játékok sokkal magasabb ára. Vagyis ők a plusz költséget a játékosokkal fizettetnék meg.

Persze az ezzel kapcsolatos vita nem újdonság, azonban tény, hogy az iparág számára egyre jobb játékot készíteni egyre nagyobb kihívás is. Manapság egy átlagos AAA játékért 50-70 dollárt kérnek, miközben egyes kiadók még ennél drágábban kínálják a korai hozzáférést. Nem csak az új címekről van szó. Egyes játékok, például a 2010-es Red Dead Redemption nemrég megjelent Nintendo Switch és PS4 portja 49,99 dollárba kerül. Nem valószínű, hogy ez a trend egyhamar megváltozik.

Még így is olcsó?

A nemrég véget ért Tokyo Game Show-n a Capcom elnöke, Haruhiro Tsujimoto elmondta: ő személy szerint úgy érzi, hogy a játékok árai túl alacsonyak. Szerinte a fejlesztési költségek körülbelül százszor magasabbak, mint a Famicom korszakban, de a szoftverárak nem emelkedtek ennyire.

Rámutatott, hogy az iparágban szükség van a bérek emelésére, és a játékok árának emelése jó lehetőség lenne erre. Bár Tsujimoto nem tisztázta, hogy szerinte mi lenne megfelelő ár egy játékért, de előfordul, hogy egy-egy címért már több mint 70 dollárt kell kiperkálnunk. Ez több mint 25 ezer forint.

Pénz?

Tsujimoto az interjúban kommentálta a közelmúltbeli spekulációkat is, miszerint a Microsoft esetleg felvásárolná a Capcomot. Kijelentette, hogy a vállalat méltóságteljesen elutasítaná az Xbox ajánlatát. Ők inkább a partnerségben hisznek.

Érdekes módon a Capcom figyelemre méltó pénzügyi sikereket könyvelhetett el az elmúlt években. 2022 volt a Capcom legnagyobb éve, amikor a kiadó 41,7 millió játékot adott el. Ezzel hatodik egymást követő évben döntötte meg saját rekordját. Annak ellenére, hogy nem sok címet adott ki, a Capcom rekordja elsősorban olyan régebbi címeknek köszönhető, mint a Monster Hunter Rise (3,7 millió darab), a Resident Evil 2 (2,25 millió) és a Resident Evil 3 (1,95 millió).

A kérdés persze az, hogy mennyire fogják ők megemelni a játékok árát. Szerinted is olcsók a játékok?

Ezt láttad?

Megéri? – MINDEN, amit tudnod kell a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty-ről

×