Összeszedtünk minden lényeges dolgot, amit tudod kell a Cyberpunk 2077 kiegészítőjéről, a Phantom Liberty-ről, mielőtt megveszed.

2023.09.26. – Két teljes évnyi késést követően végre csak megjelent a Cyberpunk 2077 első és utolsó kiegészítője, a Phantom Liberty, amelyen a CD Projekt RED az elmúlt három évben az alapjáték kikupálása mellett bőszen dolgozott. Bár az első kritikák meglehetősen pozitívan nyilatkoznak a DLC-ről, azon azért nem lepődnék meg, ha valaki a 2020-as botrányos állapotok miatt félve később ugrana fejest a játékba, esetleg teljesen el is kerülné.

Nos, azt már magabiztosabban tudom állítani, hogy a Cyberpunk 2077 a Phantom Liberty-t előkészítő 2.0-ás frissítés után, ha nem is tökéletes, de egy egészen nagyszerű játékká lett. Sőt, mivel a lengyel fejlesztők szinte teljesen átdolgozták a játékmechanikákat, azoknak is érdemes egy újabb kiberverre benézni, akik korábban már a történet végére értek.

A legnagyobb kérdés azonban most az, hogy a Phantom Liberty-re érdemes-e beruházni, avagy sem, ezért most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, melyek megkönnyíthetik az átlagjátékos döntését.

Milyen platformokon érhető el?

A válasz rövid: amiknek eleve a célplatformoknak kellett volna lenniük. Mikor a Cyberpunk 2077 megjelent teljesen egyértelművé vált, hogy a 2013-ban piacra dobott konzolok alapgépeinek már leáldozott. Mivel azonban az akkor még újgenerációsnak számító PS5-Xbox Series páros friss volt (a készlethiányról nem is beszélve), a legtöbb játékos még a régi vasakkal rendelkezett, ergo ott lehetett a legtöbb kópiát eladni belőle.

Valószínűleg ez volt az egyetlen oka annak, hogy a CP2077 megjelent PS4-re és Xbox One-ra. Ezt az óriási hibát viszont már nem követi el a Phantom Liberty, ami kizárólag PC-n és a kurrens generációs konzolokon érhető el, azaz Xbox Series X|S-en, illetve PlayStation 5-ön – nagyjából egységesen 10.000 forintért.

Ami viszont fontos, hogy a PC-s gépigény megváltozott, illetve a CDPR néhány tanácsot is adott arra vonatkozóan, hogy a kiegészítőtől még véletlenül se füstöljön el a CPU. Érdemes megfogadni a tanácsaikat.

Mi változik?

A 2.0-ás átdolgozás mellett bitang sok újdonságot kapnak a játékosok, köztük is elsősorban egy teljesen új, és igen méretes területtel, Dogtownnal. Ez Night City egyik legveszélyesebb, pszcihókkal és bandákkal teli területe, amit teljesen elzártak a külvilágtól, ezért a bejutás sem egyszerű.

Dogtown mellett kapunk 30 teljesen új küldetést – ebből 13 a fő sztorihoz kapcsolódik, míg a többi meglepően érdekes és izgalmas mellékküldetés. Ez így elsőre nem tűnik olyan nagyon soknak, de az összes szabadidős tevékenységgel együtt közel 30-35 órányi kalandot rejtenek. Persze végig is lehet rajta rohanni, de még ahhoz is legalább 15 óra szükségeltetik.

Ezen túl teljesen új mechanikákat is kipróbálhatunk, mint például az autókra szerelhető lövegek, melyekkel egészen nagy pusztítást okozhatunk azoknak, akik valamiért érzik magukban a bátorságot, hogy az utunkba álljanak. Ez elég jól működik a 2.0-ban bemutatkozott autós harcokkal, amihez Dogtownban furikázva külön missziókat is kapunk.

De nem lenne teljes a móka, ha nem lehetne hová tovább fejlődni, ezért szerepjáték lévén megnő a szint 60-ra, amely mellé még egy új képességfát is kapunk. Ezen 9 új képességre tehetünk szert, amivel még keményebben odasózhatunk a pszcihóknak – meg mindenki másnak, ha úgy tetszik. Emellett a CDPR szerint több mint százféle új fegyvert, ruhát, tárgyat és autót fedezhetünk fel – kizárólag akkor, ha átlépjük Dogtown nehezen megközelíthető bejáratát.

Miről szól?

Ezt nyilvánvalóan nem fogom elmesélni, annyit érdemes tudni, hogy egy egész Amerikát átszövő összeesküvésnek kell utána járnunk, méghozzá az FIA elit ügynökével, Solomon Reeddel – akit nem mellesleg Idris Elba alakít. A Phantom Liberty történetét kétféleképp kezdhetjük: telepítve választhatjuk, hogy azonnal fejest ugrunk bele, vagy egy teljesen új karakterrel egyszer csak belekeveredünk a kémthriller-sztoriba.

Ha már régen játszottad a Cyberpunkot, vagy ez az első alkalom, akkor érdemes az utóbbit választani. Ebben az esetben a Transmission nevű küldetés után kapunk egy rejtélyes telefonhívást  So Mitől, vagy Songbirdtől, aki segít nekünk bejutni Dogtownba. Ezzel veszi kezdetét a veszélyes utazás.

Megéri megvenni?

Nos, ha a híre miatt eddig féltél a Cyberpunk 2077-től, akkor örömteli hír, hogy megfelelő hardver birtokában (Xbox Series, PS5, erős PC) már bátran belekezdhetsz, mert nem sok dolog fogja rontani az élményt. Nyilván nem egy tökéletes játék, ahogy semmi sem, de a CDPR korábbi ígéreteit nagyjából már lefedi.

Ha pedig tetszett az alapjáték, akkor bizony nagyon megéri beruházni a Phantom Liberty-re is. A kiegészítő tulajdonképpen pontosan olyan kiemelkedő minőségű lett (véééégre), mint annak idején a The Witcher 3 mellé készített DLC, melyek akár önálló játékként is simán megállták volna a helyüket. Ez abszolút igaz a Phantom Liberty-re is, ami 10.000 forintért jóval többet nyújt, mint néhány teljes áron, tehát 25-30.000 forintért vesztegetett program.

Ha viszont még így is sokallod az árát, akkor viszont érdemes lehet kívánságlistára tenni, majd egy későbbi akció keretében beszerezni. Mert tényleg megéri.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Megéri megvenni? – Az ingyenes 2.0-ás frissítéssel teljesen elkészült a Cyberpunk 2077

×