A CS2 játékosok azt mérlegelik, hogy a játékban valóban tényleg túl sok a csaló, vagy csak mi fogjuk rá mindenkire, aki kicsit jobb?

2023.10.26. – Miközben nagyon sokan várták már, hogy a Valve végre lecserélje a CS:GO-t a fejlettebb Counter-Strike 2-re, a dolog mégsem úgy sült el, ahogy sokan remélték. Bár mindenki örült a játék megújulásának, a cím megítélésének nem tett jót a sok-sok bug, a szerverproblémák és persze azok a dolgok, amiket a CS2 az előző játékból örökült. A cím közben ezek miatt igen rossz véleményeket kap a Steamen, nem beszélve egy állandó problémáról, ami szintén nem szűnt meg: a csalók.

De tényleg olyan rossz a helyzet a CS2-ben, mint a játékosok mondják? Vagy túlzás?

Pontosan erről beszélgetnek most a Redditen azok a playerek, akik szerint a közösség eléggé eltúlozza a CS2 csalásproblémáját. Persze senki nem tagadja, hogy a játékban vannak csalók, talán a mai világban hajlamosak vagyunk mindenkit csalónak nézni, aki egy picit is jobb nálunk vagy épp szerencséje volt. A dolog eléggé általános jelenség, és persze nem a CS2-ben. Valóban minden egyes online játékban szeretünk vádaskodni, sokszor persze indokolatlanul, csupán sértettségből. És persze nem is mindig van igazunk. A Redditen például sks502 azt állította, hogy a közösség tényleg eltúlozta a helyzetet.

„A meccseim több mint 50%-ában látom, hogy a játékosok hackeléssel dobálóznak, mindegyik csapatban. Egyszer sem értettem egyet velük” – írta. A játékos hozzátette, hogy már 15 éve Counter-Strike játékos, és tudja, hogyan néz ki a csalás.

„A VAC mindig is szemét volt, de már nagyon fárasztó azt hallgatni, hogy a jó játékosokat csalással vádolják. Néha még engem is, pedig nem vagyok egy top játékos” – tette hozzá.

Csalás

Természetesen ráfogni valakire, hogy csaló a világ legegyszerűbb dolga, bizonyítani azonban annál nehezebb. Amit talán sokan elfelejtenek, hogy nem minden szép vagy tökéletes lövés jelenti azt, hogy csal az illető. Én például nem vagyok egy profi Rainbow Six: Siege játékos, de véletlenül én is lőttem olyat, hogy simán elhiszem, hogy valaki más csalásnak látta. Ezen kívül simán lehet, hogy vannak nálunk jobb játékosok, akik nem csalók, csak ügyesek. A probléma talán itt azzal van, hogy a CS2 közösség már nagyon bátran vádaskodik.

Ebben persze az is közrejátszik, hogy a Valve csalásellenes rendszere nem tökéletes. A VAC ugyan néha kitiltja a csalókat, de sajnos megszűntetni a problémát nem tudják. Arról nem is beszélve, hogy a hackerek mindig megtalálják a módját, hogy elkerüljék a tiltást. Sks502 posztja alatt több játékos is megjegyezte, hogy a CS2 béta megjelenése óta sokkal több csalóval találkozik, mint korábban. A legtöbben ugyanakkor egyetértenek abban, hogy egy tapasztalt játékosnak meg kell tudnia különböztetni egy jó játékost egy csalótól.

Am I crazy? Cheaters
byu/sks502 inGlobalOffensive


„Nagyon ritkán vádolok meg embereket, de ma sok meccsben voltak egyértelmű csalók” – írta egy játékos. Van aki pedig inkább biztosra megy és jelent.

„Lehet, hogy szemét vagyok, de ha látok valakit, aki egy 47 órás fiókkal túl jó, jelentem. Nem érdekel, hogy smurf vagy csaló. Hagyjuk, hogy a Valve megoldja” – írta egy játékos. Sajnos a CS2-ben a visszajátszási rendszer hiánya sem könnyíti meg a helyzetet. Neked mi a véleményed? Valóban sok a csaló a CS2-ben, vagy csak a felesleges vádaskodás megy?

Ezt láttad már?

Előzetesen a Metal Gear Solid 3 remake, a The Finals, az új ARK és még 8 másik játék az Xbox eseményén

×