Drámai emelkedésbe kezdett a Bitcoin. A legismertebb kriptopénz értéke az elmúlt napokban őrületes lendületekkel lőtt ki a magasba.

2023.10.26. – Az elmúlt napokban ismét fókuszba került a kriptovaluta. A WinRAR botrány miatt mondjuk egészen kellemetlen kontextusban indult, akkor még nem tudtuk, hogy rekordszerű eredményekről is be tudunk majd számolni.

A WinRAR „nulladik-napi” sebezhetősége ugyanis lehetővé tette a hackerek számára, hogy a programon keresztül betörjenek kriptoszámlákra és kirámolják azt. A szóban forgó exploit ráadásul már április óta éles volt, ezért is volt elengedhetetlen a legújabb update érkezése. Ráadásul ugyanez a sérülékenység felhasználható más típusú rosszindulatú programok telepítésére is.

Kezdésképpen elég volt, ha megnyitottunk egy rosszindulatú zip fájlt a WinRAR-ban, ami tele volt ártatlannak tűnő dokumentumokkal. Az egyikre duplán kattintva megpróbáltuk megnyitni az adott fájlt. Ekkor a tudtunkon kívül elindítottunk a WinRAR-ban egy szkriptet a háttérben, amely olyan rosszindulatú programokat telepített, amelyek lehetővé tették a támadóknak, hogy pénzt lopjanak el a számláinkról.

És hát vagy jósok voltak, vagy csak rettenetesen szerencsések, de pont jókor csinálták mindezt.

A Bitcoin árfolyama ugyanis az elmúlt héten drámai emelkedésen ment keresztül. Csütörtökön egy darab Bitcoinért, akár már 35.000 dollárt, vagyis majd’ 13 millió forintot lehetett kérni. Ilyen magasságokban másfél évvel ezelőtt volt utoljára a legismertebb kriptovaluta.

bitcoin

Egy héttel ezelőtt még „csak” 28.000 dollárt ért egy Bitcoin, ez hétfő reggelre felmászott a 30.000-es magasságba. Majd megtalálta a formáját a kriptopénz és pár nap alatt felszökkent egészen 35.000 dollárra.

A szakértők szerint ez az emelkedés annak tudható be, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet vélhetően el fogja fogadni a Bitcoin ún. ETF befektetésként történő engedélyezését. Ezzel megnőtt a kereslet befektetői körökben.

Az engedély egy új, államilag szabályozott és garanciákkal biztosított befektetési lehetőséget nyithat meg a kriptovalutába. – írja a PC Forum.

Viszont vigyázni kell, hiszen ha az utolsó pillanatban kirántják a szőnyeget a tervezet alól, a Bitcoin árfolyama ismét súlyos zuhanásba kezdhet. Persze a 28.000 dolláros érték sem az, ami miatt a fejünket foghatjuk, de egy-egy Bitcoinon 10.000 dollárokat bukni, nem lehet finom érzés. Ebből kifolyólag érdemes lehet elgondolkodni egy esetleges kiszállásról is akár…

Ezt olvastad már?

20.000 forint értékű zseniális játékot kap ingyen az összes Netflix-előfizető

×