Bizony előfordul, hogy a telefon, vagy laptop töltőkábele besárgul, viszont ezt mi okozhatja? Erre a kérdésre kerestük most a választ.

2023.10.26. – Azok, akik mondjuk Apple termékekkel rohangáltak a zsebükben, vagy táskájukban az elmúlt évtizedben, nagy valószínűséggel találkoztak már a jelenséggel. Hosszú használat után, a fehér színű vezetékek színe megváltozik, furcsa, sárgás árnyalatú lesz. A helyzet pedig az, hogy ha ilyen „sárgaságot” tapasztalunk, bizony szeretett kiegészítőnknek mennie kell. Legalábbis ezt javasolják a szakértők.

Amikor besárgulnak a töltők, vagy vezetékek, az egy igencsak veszélyes jelenség eredménye. Azok a vicceskedők, akik „sárgalázas” vezetékeknek hívják az elszíneződött töltőzsinórt, nem járnak messze az igazságtól. Az ok ugyanis a hő. A telefontöltő-kábelek feszültségmentesítése nem megfelelő, ennek eredményeképpen a kábelek kikopnak a szigetelésen belül. Ez növeli az ellenállást és a hőt, amitől a kábel ezen a ponton megsárgul.

Ha ez a sárgulás bekövetkezik, érdemes azonnal vezetéket cserélni, mert a helyzet innentől kezdve bármikor tovább romolhat. Egy ilyen túlmelegedés és megnőtt ellenállás akár el is füstölheti a vezetéket, de legrosszabb esetben be is gyújthatja azt.

Hogyan előzhetjük meg ezt a helyzetet?

Igazából körültekintőnek kell lennünk és vigyázni a vezetékekre. Ezt például megtehetjük úgy, hogy az aljzatba pászított eszközt nem a vezetéket megragadva rántjuk ki használat után, hanem közvetlenül a töltőházat fogjuk meg. Sőt azt mondják, hogy a rézszálaknak az sem tesz jót, ha használat után egyből összetekerjük a vezetéket. Ekkor ugyanis még fel vannak hevülve a huzalok, a felgöngyölésük pedig roncsolhatja őket. Ez is okozhat élettartam-csökkenést.

telefon

Persze ettől még okozhatja kémiai reakció is a sárgaságot, bár azt jó eséllyel mi magunk is meg tudjuk ítélni. Ha tehát összefogdostuk koszos kézzel, vagy leöntöttük olyan anyaggal, ami elszínezheti a vezetéket, nem feltétlenül kérdéses, hogy mi történt. Ezt pedig csak úgy tudjuk elkerülni, hogy tiszta kézzel matatjuk, na meg nem mártjuk bele semmibe.

Ez utóbbi hatványozottan igaz a hő által besárgult eszközökre. Amikor ilyesmit tapasztalunk, az áramütésnek is ki vagyunk téve, hiszen a szigetelése sérült a vezetéknek.

Nincs mese, ha sárgul, ki kell cserélni!

Ezt olvastad már?

Előzetesen a Metal Gear Solid 3 remake, a The Finals, az új ARK és még 8 másik játék az Xbox eseményén

×