Az Apple a hivatalos iPhone bemutatása előtt már próbálkozott telefonokkal. A Motorola volt ebben a segítségükre még 2005-ben.

2023.10.17. – Akár iOS, akár Android tulajdonos az ember, el kell ismerni, hogy 2007-ben az Apple terméke megváltoztatta az iparágat. Olyan ötletekkel, hardveres tulajdonságokkal vértezték fel az első iPhone-t a mérnökök, melyek meghatározták az okostelefonok későbbi fejlődését. Sokan az első évben még ki is nevették az Apple-t ezekért az megoldásokért, az élükön Steve Ballmerrel, a Microsoft magas rangú vezetőjével. A folytatás azóta már bizony történelem. Jelenleg az iPhone 15 szériánál tart az almás cég, miközben a Samsung, Google vagy épp a Huawei telefonjai is évente megújulnak.

Kevesen tudják azonban, hogy nem biztos, hogy az első iPhone-t tekinthetjük az első Apple telefonnak. Az Apple 2001-ben mutatta be az iTunes alkalmazást és zeneboltot, mely az iPodokkal megfűszerezve teljesen új lendületet adott a cégnek. 2005-ben az Apple iTunes alkalmazáson keresztül zajlott a digitális zeneeladások 75%-a és az MP3 fájlok eladásának 80%-a. Gyakorlatilag nem volt más, aki felvette volna a céggel a versenyt. Éppen ezért Steve Jobs úgy gondolta, hogy ideje bevetni az iTunes támogatással rendelkező mobiltelefonokat is.

Motorola ROKR E1 – Az első iPhone?

Motorola az első iPhone

A Motorola ROKR E1 valójában egy kicsit átalakított Motorola E398 készülék volt. Olyannyira azonos hardverrel rendelkezett a két típus, hogy a szoftverjeiket szabadon lehetett cserélgetni a megfelelő eszközökkel. A telefon egyetlen, ám hatalmas újítása az volt, hogy teljes mértékben kompatibilis volt az Apple iTunes szoftverével. A zenelejátszó alkalmazás pedig az iPodokra hajazó felület kapott. A telefon az iPodokhoz hasonlóan szinkronizálta a zenéket a készülékre, ám több ok is szerepet játszott abban, hogy hatalmas zakó lett a vége.

A bukás okai

A telefon több limitációval is rendelkezett. Hiába a microSD bővíthetőség, a firmware csupán 100 szám szinkronizálását tette lehetővé. Ezen az sem segített, hogy az USB adatkapcsolat is lassúcska volt, akkoriban pedig vezeték nélküli megoldások szóba sem kerülhettek. Szintén nem tett jót, hogy ennyire az E398-ra épített a cég, hiszen a felhasználók valamennyire jogosan ezért is kritizálhatták a Motorolát. Nem véletlen, hogy jóval kevesebb készüléket adtak el, mint amit korábban kalkulált az óriáscég.

Nem ez volt az egyetlen probléma. 2005 szeptember 7-én az Apple nem csak a Motorola telefonját leplezte le a keynote-on. Ekkor debütált az iPod Nano széria is, mely sokkal jobb vételnek tűnt már az első specifikációk alapján. A Motorola azóta is úgy gondolja, hogy az Apple direkt vágta alá a telefon sikerességét, ám ezt cáfolja, hogy később is érkeztek iTunes támogatással Motorola telefonok.

Az utódok

Motorola V3im

Nem a ROKR E1 volt az egyetlen Motorola telefon tehát, amely iTunes támogatással rendelkezett. Kiemelhetjük a SLVR szériát vagy a fenti képen látható Motorola Razr V3i(m) telefont is. Ezek szintén támogatták az Apple zeneáruházát és szoftverét, de továbbra is az idegesítő, 100 számos limittel érkeztek a piacra. Aztán végül az Apple hivatalosan is megölte ezeket a telefonokat az iPhone 2007-es megjelenésével, mely immáron az iPod Touch szériát is magával hozta, új korszakba léptetve az óriáscéget.

A Te készüléked is űrmobil lesz – ekkor indul a SpaceX mobilszolgáltatása

×