Nem kell már sokat várni arra, hogy űrmobillá váljon a hagyományos telefonod. A SpaceX a Starlink programban indítja a szolgáltatást.

2023.10.16. – Eddig főleg csak internetszolgáltatással rosszul ellátott régiók számára volt érdekes a Starlink internet (amúgy hazánkban is elérhető), mert hétköznapi előfizetésnek elég drága lenne. A műholdas internet ugyanakkor csak az egyik nagy terve a SpaceX-nek. A másik az, hogy felzabálja a világ mobilelőfizetéseinek egy részét is.

Illusztráció: senivpetro – Freepik

A műholdas internetszolgáltató előfizetéséhez jelenleg kültéri egység kell, ami befogja az égből sugárzott jeleket. Ez az otthoni megoldás fokozatosan fejlődik. Hazánkban mondjuk, ahol sok európai országhoz képest is elég jó gyorsinternet infrastruktúra van, havi több tízezer forintért nem pálya egy új csomag. De senki nem mondta, hogy ez örökre így marad. A szolgáltatás 1-2 év alatt fejlődött akkorát, hogy 10 Mbps után már 1 Tbps-os adatsebességet is kínálnak, szóval a határ talán tényleg a csillagos ég. Egyelőre azonban drága.

Da vajon mit kínál majd a Starlink mobilos fronton?

A szolgáltató vadonatúj csomag érkezését lebegtette be a weboldalán. A Starlink Direct to Cell szöveges üzenetek, hanghívások és adatforgalom bonyolítására alkalmas mobilos előfizetést indít. Világossá teszik ugyanakkor, hogy csodák nincsenek: a fenti három szolgáltatás nem egyszerre válik elérhetővé az űrből. A bármely, legalább LTE-képes 4G mobil által fogható jelek 2024-től szöveges üzengetést tesznek lehetővé, míg a hanghívásokra, az adatforgalomra és az IoT eszközök Starlink féle összekapcsolására 2025-ig kell várni.

„Mobiltorony az űrben”

– ezzel a szlogennel hirdeti műholdjait Elon Musk vállalata, azt állítva, hogy azok mindegyikén egy-egy fejlett eNodeB modem található. Ez pedig valóban úgy működik, mint egy földönkívüli mobiltorony, „lehetővé téve a hálózati integrációt, a hagyományos roaming partnerekhez hasonlóan”.

A programot abszolút komolyan kell venni, hiszen máris olyan partnerei vannak, mint a T-Mobile (USA), az Optus (Ausztrália), a One (Új-Zéland), a KDDI (Japán), a Rogers (Kanada) vagy a Salt (Svájc). Igen, rögtön szemet szúr, hogy utóbbin kívül más európai terület szolgáltatója nem szerepel a listán, de ha a projekt sikeres, aligha kell sokat várnunk rá. Főleg, mert a T-mobile, ahogy nálunk, úgy Európában is erős tényezője a telekommunikációs piacnak.

Addig készül egy ilyen megoldás is:

Erre ment ki az egész? Jön a hatóságokat megkerülő globális Starlink internet

×