Végre megvilágosodtunk: kiderült mi volt Elon Musk terve az értelmezhetetlenül drága űrinternet, a Starlink beindításával, és ez megint nagyot szólhat.

Hosszú távon sok távközlési cég beleremeghet a Starlink és a SpaceX tervébe, ami alighanem egy globális roaming-alapú internetszolgáltatás beindítása lesz. A cégek hamarosan a világ minden pontjára eljuttatják a Starlinket – derült egy e-mailből, amit a várólistára feliratkozók kaptak meg a napokban. A PCMag-hoz több olvasó is eljuttatta a levelet, amiből a portál azt a következtetést vonta le, hogy nem csak a hozzáférhetőség, hanem az adatforgalom sebessége is nőni fog. Ennek persze ára lesz.

Forrás: Starlink

„Ezennel meghívunk a Starlink Global Roaming szolgáltatásba, ami lehetővé teszi, hogy a Starlink kapcsolatodat a világ csaknem bármely pontján használni tudd”

– áll Musk cégének értesítőjében. Hűségidő nincs: az előfizetés bármikor elindítható és megállítható, sőt, ha valaki nem elégedett a szolgáltatással, 30 napos pénzvisszafizetési garanciát kap. A Global csomag havidíja (ami nem azonos a starlink.com-on jelenleg rendelhető, otthoni szolgáltatással) borsos: 200 dollárba (72 ezer forintba) kerül és persze 599-et (216 ezer forintot) le kell perkálni a hardvercsomagért is, benne a vevőegységgel.

Forrás: PCMag

A szolgáltatás mára a világ jelentős részén (Észak- és Dél-Amerika, Európa, Ausztrália, Új-Zéland) elérhető, míg sok további régió (pl. Grönland, Afrika, India, Kazahsztán, Mongólia) várólistán szerepel. Két nagy állam található a világtérképen (talán leírni sem kellene, hogy Oroszország és Kína), ami optimistán úgy van feltűntetve, hogy „coming soon”. De éppen ez a lényeg: ha minden elkészül, az elnyomó kormányzatok hozzájárulására nem lesz szükség ahhoz, hogy a Starlink lefedje őket.

Bár a műholdas hálózatával lassan globális szórásra képes cég tervei nem teljesen világosak, minden jel szerint olyan rendszer kiépítésére törekszik, aminek nincs szüksége államhatósági jóváhagyásra ahhoz, hogy bárhol szolgáltatást nyújtson. Ennek végtelen előnyei lehetnek a felhasználók felé, a szélessávú adatforgalmat mástól meg nem kapó régiók lakosságától a világutazókon át azokig, akik függetlenedni akarnak az őket – például konkurencia hiányában – kihasználó jelenlegi szolgáltatójuktól. A kiszivárgott levél szerint még előfordulhat gyenge kapcsolat, vagy akadozó szolgáltatás, ám ezek a zavarok is „drámai gyorsasággal” tűnnek el, miközben egyre gyorsabb adatforgalmat garantálnak. Valószínűleg az ára nem lesz örökké ennyire magas, hiszen az otthonra kínált Starlink internet havidíja is sokat csökkent az utóbbi 1-2 évben. Emlékezetes, hogy

várólistán 10-50 Mbit/s-ért még 100 dolláros (36 ezer forintos) előfizetést ajánlottak hazánk területére, de mára az 50-200 Mbit/s sebességű kapcsolat 47 dollárért (17 ezer forintért) kapható

(a 184 ezer forintos hardvercsomag megvásárlása után). A jelentős árcsökkenés a világ más tájain is érzékelhető, szóval világos a Starlink stratégiája: csak idő kérdése és a legtöbb földi internetszolgáltató árával szemben is versenyképessé válik. Ráadásul – csak úgy mondjuk – a világ lassan a műholdas telefonok felé fordul, így az sem kizárt, hogy rövidesen vevőegység sem fog kelleni a Starlink internethez, ami a világ minden táján elérhető mobilinternet szolgáltatóvá duzzadhat (még több értelmet adva az ezek szerint szépen alakuló roaming terveknek).

Nem csoda, hogy Elon egyre több ügyfelet akar bevonzani:

Elon Musk hivatalosan a világ legnagyobb lúzere – Guiness-rekordot is döntött!

 

×