Elon Musk olyan gyorsan és annyi pénzt veszített a vagyonából, hogy még a Guiness-rekordok nagykönyvébe is bekerül.

Elon Muskra az utóbbi hónapokban különösen rájárt a rúd, elég csak megnézni a Twitter felvásárlása körüli balhét, amelyből először ki akart táncolni. Ezután megpróbálta lejjebb nyomni az előzetesen elfogadott vételárat, majd ismét megpróbált kitáncolni, amiért a közösségi platform akkori vezetése bíróságra is citálta volna, ha az utolsó utáni pillanatban nem jelentette volna be, hogy mégiscsak megveszi.

Aztán miután lezárult az adás-vétel, és átvette az irányítást a Twitter fölött, valóságos „ámokfutásba” kezdett. Legalábbis sokan így jellemzik, amiért kirúgta a dolgozók több mint felét, köztük olyan kulcsfontosságú fejlesztővel, akiket aztán pár nappal később megpróbáltak visszaédesgetni. Ezután egy sor teljesen elbaltázott üzleti döntés következett, melyeket szintén rekordgyorsan vont vissza, majd kirúgással fenyegette az otthonról dolgozókat, ami utólag azért volt vicces, mert ezután arra sarkallta őket, hogy haza se menjenek, aludjanak inkább a Twitter irodájában.

Ez a fajta haddelhad azonban nem csak a világ legismertebb tech-celebje számára volt rossz reklám, hanem az általa vezetett vállalatoknak is. Mivel a befektetőinek sem tetszett a viselkedése, a Tesla-részvényei történelmi lejtmenetbe kezdtek, amelyek 65 százalékot, a becslések szerint közel 700 milliárd dollárt vesztettek az értékükből egyetlen év leforgása alatt.

Mivel Musk a vagyona egy jelentős részét maga is Tesla-részvényekben tartja, ő is kőkeményen megérezte a dolgot, sőt, a Twitter-ügy lezárásához még a vészeladásokon felül is kénytelen volt megválni pár milliárd dollár értékben papíroktól. A korábban a világ leggazdagabb embereként a vagyonával Jeff Bezos előtt is hencegő milliárdos így

mindösszesen két hónap alatt hozzávetőlegesen 182 milliárd dollárt veszített a vagyonából, amire az emberi történelem során sosem volt még példa.

Soha senki nem veszített ennyit a pénzéből, és bár soha senkinek nem is volt annyi a becsült vagyona sem. A Bloomberg becslései alapján így Musknak nagyjából 132 milliárd dollárja maradt, ami persze egyáltalán nem kevés (koldusbotra valószínűleg nem jut), de ezzel már „csak” a világ 2. leggazdagabbja titulussal büszkélkedhet.

Hivatalosan is Elon Musk a világtörténelem legnagyobb lúzere.

A gigantikus, történelmi vagyonvesztésre még a Guiness-rekordokat jegyző bizottság is felfigyelt, akik a sajtóközleményükben ugyan megjegyzik, hogy szinte lehetetlen pontos számadatokat mondani, de míg így is biztosak benne, hogy Musk az új rekorderük.

Ezzel hivatalosan is Elon Musk világ legnagyobb vesztese, aki toronymagasan túlszárnyalta a korábbi rekordot, amit a koreai-japán befektető és Softbank vezérigazgatója, Szon Maszajosi tartott mínusz 58,6 milliárd dollárral. Ezt nehéz lesz megdönteni, az biztos.

Musk bukásának köszönhetően viszont az első európai vállalkozóként a francia luxusmárka LVMH egyik alapítója és elnök-vezérigazgatója, Bernard Arnault léphetett az első helyre. Az LVMH olyan márkák fölött bábáskodik, mint például a Dom Perignon, a Christian Dior, a Fendi, a Givenchy, a Marc Jacobs, a Stella McCartney, a Kenzo, a Belmond, a Sephora, a Princess Yachts, a TAG Heuer, a Bulgari és a Tiffany & Co.

Bernard Arnault első helyre kerülése egyébként azért is lehet érdekes, mert 2008 óta ő az egyetlen és első olyan személy, aki nem technológiai vállalat élén került a világ leggazdagabbjait felvonultató lista élére. Európaiként méghozzá: a 10 leggazdagabb közül hét amerikai, hat közülük a technológiai szférából kerül ki. Mellettük még két indiai milliárdos szerepel a top10-ben: Guatam Adani (ipar) és MukeshAmbani (energetika).

Ezt is érdemes elolvasnod:

Egy AI életre keltette a történelem 43 jelentős alakját – Így néznének ki 2023-ban!

 

×