Egy friss felmérésből kiderült, hogy a Z generáció tagjainak többsége nem szeretne szexjeleneteket látni a filmekben és a sorozatokban.

2023.10.26. – Talán senki nem kételkedik abban, hogy mostanában a streaming szolgáltatásokra készülő filmek és sorozatok nagy része fiataloknak készül. A produkciók témái is általában nekik szólnak, így egyre kevésbé marad ki belőlük a szexualitás. Sőt, olyan sorozat is akad szép számmal, ami pontosan erre épít, ilyen például a Szexoktatás a Netflixen.

Persze a filmekben és a sorozatokban már azóta vannak szexjelenetek, amióta csak léteznek, ez már még a fekete-fehér korszakban is így volt. Bár igaz, hogy a legtöbb szexjelenet a cselekmény előrehaladására vagy a karakterek háttértörténetének kibontására szolgál. Úgy tűnik azonban, hogy nem mindenki rajong az ilyen jelenetekért, mivel egy új felmérés szerint a Z generáció jelentős része nem rajong annyira az ilyen intim találkozásokért. A Z generáció egyébként az 1997 és 2012 között születtek.

A Z generáció azt akarja, hogy Hollywood ne a szexjelenetekre koncentráljon.

Szex a filmekben?

A UCLA Teens and Screens új tanulmánya szerint a 10 és 24 év közötti fiatalok belefáradtak abba, hogy szexuális kapcsolatokat kell nézniük. A Z generáció 48%-a úgy érzi, hogy „a szex és a szexuális nem feltétlenül szükséges a sorozatok és filmek cselekményéhez”, miközben 51,5% szeretné, ha a produkciók többet foglalkoznának a barátságokkal és a plátói kapcsolatokkal. Dr. Yalda T. Uhls, a tanulmány társszerzője ezt a tendenciát azzal magyarázta, hogy „tudományos tény, hogy a modern fiatalok kevesebbet szexelnek, mint a szüleik az ő korukban, és sokan inkább egyedülállóak maradnak”. 

„Bár igaz, hogy a kamaszok kevesebb szexet szeretnének a sorozatokban és a filmekben látni, a felmérés valójában azt mutatja, hogy több és másfajta kapcsolatot szeretnének, ami tükröződik az általuk nézett produkciókban” – mondta Uhls. „Tudjuk, hogy a fiatalok egyre magányosabbak, és ezt akarják viszont látni a filmekben is. Fontos, hogy Hollywood felismerje, hogy a serdülők olyan történeteket akarnak, amik a kapcsolatok teljes spektrumát tükrözik.”

Stephanie Rivas-Lara, a tanulmány másik társszerzője a Z generációnak a karantént tartja felelősnek azért, hogy a Z generáció már ennél jóval sokoldalúbb kapcsolatokra és kapcsolatbemutatásra vágyik.

„A COVID-19 és a vele járó elszigeteltség miatt a fiatalok körében széles körű vita alakult ki a közösség jelentéséről. A serdülők a filmeket és a sorozatokat keresik, mint egy helyet, ahol kapcsolódhatnak, és ahol a hovatartozás érzését érezhetik. A klímaváltozásról, a járványokról és a globális destabilizációról szóló ijesztő hírek mellett logikus, hogy a filmek és sorozatok világában is ismerős dolgok felé vonzódnak” – mondta.

Ezt láttad már?

Előzetesen a Metal Gear Solid 3 remake, a The Finals, az új ARK és még 8 másik játék az Xbox eseményén

×