Nagyon hasznos új funkciót kap a Google képkeresője, amivel egy gombnyomásra csekkolhatod, rá akarnak-e szedni, például hamis hírrel.

2023.10.26. – Mivel az internet a kamu hírek, az uszítás és az átverés pöcegödre lett, egyre nehezebb eldönteni, hogy hiteles-e, például egy adott hírhez csatolt fotó. Mint ismert, videojátékból kiemelt képsorokkal gond nélkül készül hihető fake news, és évekkel ezelőtti fotóval sokakakat be lehet palizni – például naiv választópolgárokat. A Google komoly lépést tett egy új irányba: a fotók eredete gyorsan, egy gombnyomással ellenőrizhetővé válik. Végre.

Forrás: gpointstudio – Freepik

A Google már hónapokkal ezelőtt beszámolt róla, hogy a funkciót beépíti a képkereső szolgáltatásába, és úgy tűnik, elérkezett az idő, hogy szélnek eresszék. Cory Dunton termékfejlesztési menedzser szerint a képtalálat jobb felső sarkában lévő hárompontos menüben találod majd meg az „About this image” opciót. Rákoppintva három szempont alapján vizsgálja át a fotó metaadatait a Google rendszere:

  1. Az adott kép és az ahhoz hasonló képek mikor kerültek be először a Google-ba.
  2. A kép hol tűnt fel először.
  3. Hol máshol fordult elő eddig online (pl. hírekben, közösségi médiában és tényellenőrző oldalakon).

Hogyan működik a Google kamu kép ellenőrzője?

Az ellenőrzés eredményéről pillanatokon belül megjelenik egy összefoglaló. Ennek köszönhetően – persze, csak ha aktívan használod – többé nem fordulhat elő veled, hogy egy eredeti kontextusából kiragadott fotót igaznak fogadsz el. A keresőfunkció egyébként arra is képes lesz, hogy kimutassa: egyáltalán valós, vagy AI által generált fotóhoz van-e szerencséd. A friss bejegyzésben egész konkrétan ezt is kiemeli a Google, mint vizsgálandó szempontot. Ellenőrzi:

  • a kép történetét, ami akkor lehet hasznos, ha egy képet kiragadnak a kontextusából, és egy aktuális esemény kapcsán osztják meg, de valójában sokkal régebbi,
  • azt, hogy más webhelyek (például hír- és tényellenőrző oldalak) hogyan írják le a képet, ami hozzásegít más forrásokból származó bizonyítékok és nézőpontok megismeréséhez,
  • a kép metaadatait, amelyek jelezhetik, hogy a képet mesterséges intelligencia segítségével hozták-e létre vagy javították fel.

Miért fontos mindez? A Poynter tavaly végzett kutatása szerint a felhasználók legalább 62 százaléka heti rendszerességgel ismeri fel, hogy kamu hírt akarnak lenyomni a torkán. És ez még csak azok aránya, akik ÉSZREVESZIK. Mennyien lehetnek a gyanútlanok?? A Google új, About this image szolgáltatását rá is eresztették a világra, így valószínűleg napok kérdése, és igénybe veheted. Érdemes használni, mert apró, de fontos lépés afelé, hogy tisztuljon valamelyest a hamis hírektől hemzsegő internet. De legfontosabb persze az, hogy Téged ne tudjanak többé részedni.

Nem minden káros, ami kamu. Sőt, néha egészen szórakoztató:

11 teljesen kamu fotó, amit valódinak hitt a világ

×