A WinRAR szinte minden egyes magyar számítógépen ott figyel, ám a frissítés sokszor elmarad. Az új verzió tesztváltozata azonban rengeteg újítást tartalmaz.

2023.10.24. – A WinRAR-t nem igazán kell bemutatni senkinek. A WinRAR egy fájltömörítő és -archiváló program Microsoft Windows operációs rendszerhez. Létezik hozzá parancssoros és grafikus felhasználói felület is. Képes beépülni a Windows Intézőbe is. A WinRAR zárt forráskódú kipróbálható program a win.rar GmbH által szabott licenccel. Fő versenytársai a szintén zárt forráskódú, kipróbálható WinZip és az ingyenes és korlátozások nélkül használható 7-Zip programok. Elérhető 32 és 64 bites kiadásban is.

Szinte minden egyes hazai Windows rendszeren ott figyel az 1995-ös megjelenése óta. Shareware konstrukcióban érhető el a weboldaláról. Azaz bizonyos felhasználási formák esetében, illetve egy megadott idő letelte után valamilyen díjat vagy a haszonból való részesedést kér a felhasználójától. A felhasználók jelentős része nem szokott fizetni érte, inkább kivárja a program indítását követő pár másodpercet. Rengeteg mém alapanyagául szolgált már ez a modell. Az elmúlt években, évtizedekben folyamatosan fejlődött, Így akár Windows 11 menüjében is megtalálhatjuk. Úgy tűnik, hogy ismét hatalmas ugrás következhet be a WinRAR életében.

Sokkal jobb teljesítménnyel dolgozik WinRAR, mint eddig

A fejlesztésért felelős RARLab a hét első felében publikálta a WinRAR következő főverziójának béta kiadását. A nemes egyszerűséggel csak 7.0 Beta 1-ként illetett program több változást hordozhat a motorháztető alatt, mint azt korábban sejteni lehetett. Az egyik legfontosabb fejlesztés, hogy a tömörítés során ismétlődő adatsorokat tartalmazó szótár mérete jelentősen megnőtt. Korábban ezt 1 GB-ban maximalizálta a fejlesztői gárda, mostantól azonban a 64 GB sem álom többé. Ennek köszönhetően a tömörítések hatékonysága jelentősen javulhat, melynek köszönhetően kisebb archívumokat kapnak a felhasználók. 

WinRAR

WinRAR

Ezen kívül egy új algoritmussal is jelentkeztek a fejlesztők, mely az ismétlődő szekvenciák kereséséért felel. Ezzel szintén a tömörítés sebességén lehet javítani. Szintén említésre méltó, hogy a Windows alatt használt, továbbra is roppant népszerű NTFS fájlrendszerrel kapcsolatos változtatásokat is eszközöltek, így a tömörítés során a folyamatot pontosabban jelzi majd vissza a WinRAR. A program első béta változatát innen lehet letölteni, a változások listájáért pedig ide érdemes kattintani.

Forrás: PCFórum

Eddig tartott a móka, többé nem verhető át a Windows telepítője

×