A Windows 11 telepítőjét pár hete akár egy egyszerű paranccsal is átverhettük. Úgy tűnik azonban, hogy a Microsoft hamar reagált a problémára.

2023.10.23. – Lehet szeretni vagy utálni a Windows 11-et, ám néhány hardverhez már elengedhetetlen a használata. Az Intel 12. és 13. és a múlt hét közepén megérkezett 14. generációs processzorai jobban érkezik magukat a friss operációs rendszer és az újabb CPU ütemező alatt, de a friss játékok is néha jobban viselkednek már. Idővel ezek a jelenleg csak aprónak tűnő különbségek már az új verzió felé billenthetik a játékosokat. 2025-ben pedig a Windows 10 hivatalos támogatása is megszűnik majd.

A Microsoft azonban sok megkérdőjelezhető döntést hozott a Windows-szal kapcsolatban. A legszembetűnőbb a korábbinál sokkal agresszívabb gépigény, illetve a TPM 2.0 és Secure Boot megkövetelése. Természetesen valahol meg kellett húznia a határt a redmondi cégnek, nem lehet az idők végezetéig 20 éves hardvereket támogatni. Ennek ellenére érhetetlen, hogy hivatalosan egy Ryzen 1XXX CPU-val felvértezett gépre fel sem pakolhatjuk a rendszer legújabb verzióját. Sokan próbálják ezeket kikerülni, több-kevesebb sikerrel. A Microsoft több védelmi vonalat is felhúzott, a későbbi verziókban pedig további bekeményítést is belengettek már. Úgy tűnik, hogy egyre kevesebb esélyük van a felhasználóknak.

Nem verhető át többé a Windows 11?

Október közepén robbant a bomba, hogy egyetlen egy paranccsal átverhető a 11 telepítője. Nemes egyszerűséggel a letöltött telepítőt a  „/product server” paraméterrel kellett elindítani a parancssorból a nem támogatott gépeken. Ezt követően pedig teljesen átugorta a telepítő a rendszer követelményeinek ellenőrzését.

A Windows 11 nem kegyelmez

A telepítő nem kegyelmez

A Windows 11 legújabb, 25977-es build számú telepítője reagált is felmerült jelenségre. A fenti parancs kiadása után a rendszer egy hibaüzenettel is megajándékozza a próbálkozó, kíváncsi felhasználókat. Ez alapján pedig szándékos megszüntetésről beszélhetünk, két hét alatt megoldotta a „problémát” a Microsoft csapata.

Forrás: PCFórum

Az istenért sem kell az embereknek a Windows 11

×