A megoldatlan, esetleg megoldhatatlan videojátékos rejtélyek kiváló eszközök arra, hogy évekig – akár évtizedekig – beszéljenek egy alkotásról. Nagyon jól tudják ezt a fejlesztők is.

2022.10.21. – A játékok tele vannak különböző utalásokkal és kedves easter eggekkel, a kreativitásban hardcore fejlesztők viszont akár olyan misztikus rejtélyekkel és titkokkal pakolhatják tele a játékaikat, melyeket évekbe telhet egyáltalán meglelni. A neheze viszont csak ezután jön, néhány ugyanis több kérdést vet fel, mint amennyit a keresése és a megtalálása megválaszol. Most összeszedtünk 7 olyan videojátékos rejtélyt, amit máig nem sikerült feloldani.

1. Super Mario Galaxy 2 – Kik ezek a furcsa, baljós alakok?

Ha valaki kérdezné, akkor érdemes tudni, hogy a Super Mario Galaxy 2 minden idők egyik legjobb Mario-játéka, ami ugyan történetében nem váltotta meg a világot, a kedvenc vízvezeték szerelőnket azért a csillagok közé repítette. A Mario kalandok ugyan sosem voltak mentesek a szoft-horrortól (Luigi’s Mansion például), a Galaxy 2-től viszont nem feltétlenül vártunk – ha nem is ijesztgetést, de – misztikus paráztatást.

A kultikus játék egyik pályáján, egészen konkrétan a Shiverburn Galaxy-n egy vulkánokkal teli bolygón kell átnavigálnunk hőseinket, ami már önmagában is egy izgalmas és veszélyes mutatvány, attól viszont elég para lett,

hogy mindeközben Marióékat néhány sötét alak is követte.

Hogy ezek mik vagy kik voltak, máig nem tudni, ugyanis azon túl, hogy a távolból hesszolták a hőseinket nem sok mindent csináltak. Nyilván sokan szerettek volna választ találni a kérdésre, ezért elkezdtek kutakodni a játék fájljai között, de ott sem találtak sok mindent. Az árnyalakok textúráinak neve egyáltalán nem árul el róluk semmit, sőt, aszerint azok csak fák, ami valljuk be, elég valószerűtlen.

Később kiderült, hogy a pálya fejlesztői neve “BeyondHellValley” volt, sokan pedig úgy gondolják, hogy a furcsa szerzetekkel később találkoztuk volna, de aztán valamiért kivágták őket a teljes programból. Mivel a Nintendo sosem nyilatkozott róluk, így a valódi kilétüket máig homály fedi.

2. Far Cry 5 – Mik ezek a hátborzongató rádióadások?

Azt azért nem mondanám, hogy a Far Cry 5 volt a széria legjobbja, de legalább nem is a legrosszabb. Kétségtelen, hogy a Ubisoft egyáltalán nem spórolt a tartalommal, így egészen érdekes dolgokra lehettünk figyelmesek a kies tájakon autókázva.

Pontosabban érdekes dolgokat hallgathattunk, ugyanis mint a GTA-ban, úgy ebből a nyílt világú játékból sem hiányozhattak a rádióadások. A Far Cry 5 kitalált államában nem kifejezetten voltak változatos csatornák, de legalább kellően érdekesek, melyek közt találunk olyat, ahol szektás igéket terjesztenek, depresszív híreket olvasnak be, de nyilván akadnak zenei rádióállomások is, illetve rátalálhatunk egy egészen hátborzongatóra is.

Ezen a rejtélyes rádiócsatornán ugyanis szinte megállás nélkül kínzások mennek.

Ezt jellemzően a pálya északi részén lehet fogni, de már más helyszíneken is sikerült rábukkanni, a magyarázatnak viszont semmi nyoma. Senki nem tudja, hogy a sikolyokkal és nyögdécselésekkel teli adások mi célt szolgálnak, és mivel a Ubisoft sem állt elő valamiféle válasszal így marad a teória gyártás.

Sokak szerint csak egy morbid easter eggről van szó, míg többen úgy hiszik, hogy egy kivágott mellékküldetés bennhagyott részei. Bárhogyan is, eléggé félelmetes a dolog.

3. Red Dead Redemption – A rejtélyes idegen

A Rockstar Games egészen kiváló a rejtélyekben, amit talán a Red Dead-sorozatban fejlesztett csak igazán tökélyre. A stúdió talán legnagyobb misztikuma viszont egy különös NPC, akivel először a Red Dead Redemption első részében találkozhattunk.

A rejtélyes alak két, morális témákat feszegető küldetésre is elküldi a főhőst, de mielőtt végleg eltűnne, Marston még tüzet nyit rá. A golyók azonban mintha simán átrepülnének rajta. Még érdekesebb, hogy azon a helyen annyit mond a hősünknek szinte búcsúzóul, hogy milyen szép ez a hely –

plot twist és spoiler: végül itt temetik el Marstont.

Bár a második rész még tovább árnyalta a karaktert körüllengő rejtélyt, máig nem tudni, hogy kicsoda ő valójában. Sokak szerint ő maga a Kaszás, esetleg Lucifer, de egyértelmű választ nem kaptunk, a fejlesztőkből kiindulva pedig valószínűleg soha nem is fogunk.

4. Resident Evil 4 – A férfi zöldben

A Resident Evil egyik legnagyobb rejtélyét 12 évbe telt megtalálni, annyira el volt dugva a kíváncsi szemek elől. De hogy pontosan miért, azt nem tudni, ugyanis a zöldbe öltöztett férfi semmilyen célt nem szolgál.

A zöldruhás férfit 2017-ben találta meg egy Slippy Slides nevű YouTuber a 4-5 fejezet során, amihez egy továbbfejlesztett mesterlövész puskára is szüksége volt. Mivel a játékosnak semmi különösebb oka nincs, hogy pont abba az irányba nézzen a fegyverrel, ahol a zöld kabátot viselő férfi is álldogál, így tulajdonképpen vakszerencse volt, hogy egyáltalán meglelte.

Azt viszont azóta sem tudni, hogy ki ő, és mit csinál ebben különböző rémségekkel elárasztott kelet-európai faluban.

5. Fez – A nagy fekete monolit

A Fezt sokan az egyik legjobb platformer játéknak tartják evör, ami egyáltalán nem egy megalapozatlan vélemény. A Fez valóban egy kiváló cucc, amit ha végig viszel, akkor már a New Game +-szal ajánlkozik is egy újabb menetre. Ezt pedig azért is érdemes megfontolni, mert így, amit eddig oldalról láthattunk, már belső nézetből is megismerhetjük.

Az alaposan megváltozott perspektívának köszönhetően pedig megoldhatunk olyan feladványokat is, melyeket eddig nem volt lehetőségünk. Ha így teszünk, és kellően ügyesek is vagyunk, akkor feloldhatunk egy nagy lebegő fekete monolitot, amit sokan egy kedves 2001: Űrodüsszeia utalásnak gondoltak – pedig ennél többről van szó.

Sokáig senki nem tudta, hogy micsoda és mi célt szolgálthat ez a monolit – mármint abból kiindulva, hogy ez valójában nem egy easter egg, hanem tényleges funkciója is van. Mivel a játékosok sehogy sem tudtak rájönni, hogy mi a fészkes fene, de az easter egg magyarázatába sem nyugodtak bele, elkezdtek random gombkombinációkat nyomkodni a monolit mellett,

mire az hosszas, de tényleg nagyon sokáig tartó próbálkozás után egyszer csak kinyílt.

Rájöttek hát, hogy ez egy kinyitható valami, már csak azt kellene megtudni, hogy amúgy micsoda ez, és a kombinációt hogyan kellett volna kitalálni.

6. Bloodrayne 2 – Az óriáspatkány

A Bloodrayne egyébként is egy véres és misztikummal átitatott sorozat, az egyik azonban annyira furcsa, hogy szinte azonnal felfigyelt rá a közönség. Igen ám, csakhogy 2004 óta nem kaptunk rá választ, pedig első blikkre egészen fontos dolognak, pontosabban figyelmeztetésnek tűnt.

A „Sewers: Smuggling Route” nevű pályán a nyitójelenet után vissza kell menni az alagút elején lévő csatornarácshoz, majd a kamerát felfelé kell fordítani, hogy meglássuk az

ÓVAKODJ AZ ÓRIÁSPATKÁNYTÓL!

feliratot. Ami viszont érdekes, hogy a pályán egyáltalán nincsen semmilyen óriáspatkány – pedig a Bloodrayne-től nem lett volna olyan furcsa valamifajta mitikus lényként bedobni. A figyelmeztetés okára azóta sem jött rá senki, a fejlesztők sem nagyon beszéltek róla, pedig az is lehet hogy csak egy belsős poén.

Az én teóriám szerint viszont inkább a csatornacsempészekre utalhattak ezzel, akik között lehetett egy áruló, aki feldobta őket. Őt nevezhetik óriáspatkánynak, azaz a felirat valójában az árulásra utalhat, mintsem egy valódi nagyra nőtt és jóltáplált rágcsálóra. De mivel nincsen hivatalos válasz, ezt nem tudni…

7. GTA V – A Hegy!

Milyen érdekes, hogy amíg a legtöbben a GTA VI megjelenését várják, addig még a GTA V is bőven tartogat felfedezni valót és megválaszolatlan kérdéseket. Persze a korábbi Grand Theft Auto-etapokban – meg úgy minden Rockstar játékban – bőséggel akadtak miszitkumok, a játékosok messze a legjobban a Chiliad-hegyre vannak rápörögve.

A Chiliad-hegy ugyanis elvileg a legnagyobb összeesküvés-elméletek tanyája, ahol összeérnek az idegenek az Illuminátusokkal, de valamilyen jetpackes emberhez, meg tojásokhoz is van valami köze. Legalábbis ezeket hirdeti a hegy tetején elhelyezett óriási kép, amit a mai napig senkinek sem sikerült megfejtenie.

Bár léteznek különböző teóriák, melyek akár hihetőek is lehetnek, valójában 100 százalékos, mindenre kiterjedő magyarázatot eddig senki nem talált a hegyen lévő táblára. UFO-k vannak a játékban, sőt, az egyik Online küldetés során még jetpacket is használhatunk a hegyen, de valójában mindenki csak a sötétben tapogatózik.

Ugyanakkor érdemes azt is tudni, hogy a Rockstar a San Andreas óta előszeretettel pakolja tele a játékait teória-gyártása alkalmas dolgokkal. Annak idején például igen sokan meg voltak győződve róla, hogy a Nagyláb benne van valahol a játékban, és addig-addig ment a konteózás, hogy a fejlesztők végül csak belerakták a furcsa lényt a Red Dead Redemptionbe. Szóval az is meglehet, hogy a GTA V legnagyobb rejtélyére egy másik játékban, a RDR2-ben, vagy a következő GTA-ban találjuk a választ.

Te még milyen videojátékos misztikus, megválaszolatlan rejtélyeket ismersz? 

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezzel az 5 izgalmas PlayStation-exkluzívval soha senki sem játszhatott

×