Sajnos nem mindenből lesz sikerjáték, ami a PlayStation-konzolokra készül, sőt, sokuk még az első előzetest, vagy a bejelentést sem éri meg.

2022. 04. 27.  – A Sony már a legelső konzoljával jól felismerte, hogy csak és kizárólag minőségi exkluzívokkal lehet igazán nagy sikerre vinni egy játékgépet. Ehhez mondjuk egy kifejezetten jó példa is állt előtte a Nintendo képében, aminek nemcsak a Mario- és a Zelda-sorozatokat, hanem tulajdonképpen magát a PlayStation-t is köszönhetjük.

A kettejük furcsa és konfliktusokkal teli történetéből is jól tudhatjuk, hogy minden nagy sikert megannyi bukott próbálkozás övez, ami a PlayStationt tartalommal megtölteni hivatott exkluzívok esetében is megállja a helyét. A Sony nagyon sok mindennel próbálkozott mielőtt olyan sikercímekkel tarolta volna le a világot, mint a The Last of Us, az Uncharted, a God of War, vagy a Horizon, melyek számtalan törölt, kiadatlan, magára hagyott és elfeledett, de egyébként izgalmas és érdekes projekt nyomán születhettek meg.

Ezek pedig ilyen-olyan okoknál fogva végül nem jelentek meg sosem, sőt, nagy eséllyel talán még a létezésükről sem hallottál. Pedig nagyon is van miből csemegézni, például azt tudtad, hogy készült egy PS Vita-exkluzív Bioshock? Esetleg a Metallica PS2-es poszt-apokaliptikus versenyjátékáról hallottál már?

1. Jak & Daxter 4

A Naughty Dogot manapság leginkább az Uncharted és a The Last of Us játékairól ismerik, pedig már előttük is letették a névjegyüket a játéktörténelem asztalára pár neves alkotással. A játékipar egyik legmegbecsültebb csapata készítette ugyanis a Crash Bandicootot, illetve a méltatlanul elfeledett Jak & Daxter-sorozatot is.

Ez utóbbi viszont a Crash-el ellentétben nem folytatódott, és ugyan kiadtak belőlük egy feljavított HD-csomagot, igazi folytatás, egy számozott negyedik rész sosem lett a dologból. Pedig a Naughty Dog nagyon rákészült, több koncepciós képet is készítettek, de végül arrébb rakták a Jak & Daxter 4-et, hogy egy másik fejlesztésre, a The Last of Us-ra koncentrálhassanak.

2. Metallica: Damage Inc

A zenekarok köré felhúzott játékokból legalább egy féltucatnyit lehetne hirtelen felsorolni, de ezek nagy része a Rock Band valamilyen kiadása, vagy valami más hasonló zenés mókázás volna. Akciójátékból viszont már sokkal kevesebbet tudnánk megnevezni, és azok is inkább őskövületek már, melyekre senki sem emlékszik. Azt ugyan nem tudni, hogy maga a legendás zenekar mennyire vett részt a fejlesztésében, de azt tudjuk, hogy a főszereplésükkel készült egy poszt-apokaliptikus versenyjáték még PS2-re Damage Inc címen. A koncepciós fázisból ez sem került ki, pedig biztosan fun lett volna metál zenére lövöldözni, miközben próbálunk bemotorozni a célba.

3. Bioshock Tactics

Ken Levine, a BioShock alkotója a Sony 2011-es E3 bemutatóján árulta el, hogy csapata egy PS Vita-exkluzív, a BioShock univerzumában játszódó játékon dolgozik. Nagyjából az egyetlen dolog, amit hivatalosan nyilvánosságra hoztak a projekttel kapcsolatban. A következő hírt három évvel később, 2014-ben kapták a játékosok, miszerint fejlesztési nehézségek miatt elkaszálták, és Levine is csak ezután árulta el Twitteren, hogy egy Rapture-ben játszódó taktikai RPG lett volna. Kár érte, hiszen a Vita pont amiatt hasalt el, mert nem érkezett rá kellő mennyiségű minőségi exkluzív.

4 . Cortex Chaos

Bár a Naughty Dog még a PS1 idejében elhagyta a Crash Bandicootot, a sorozat más fejlesztők révén sokáig folytatódott – és folytatódik a mai napig. Az egyik ilyen csapat a később a LEGO-játékairól elhíresült Traveler’s Tales, akik egykoron egy PS2-es spinoffon dolgoztak, főszereplőnek pedig a Crash gonosza, Dr. Neo Cortexet tették volna meg. Túlzottan sokat sajnos erről a projektről sem tudni, de a koncepciók alapján egy Pikmin-szerű móka lett volna, kifejezetten pofás rajzfilmes grafikával.

5. Saints Row: Undercovered

 

A 2000-es évek vége felé a Mass Media Games és a Savage Entertainment valamiért úgy döntöttek, hogy a Sony kézikonzoljára, a PSP-re ültetik a Saints Row 2-t. A dolog persze technikai korlátok miatt sehogy sem akart összejönni, ezért inkább úgy döntöttek, hogy egy teljesen új Saints Row-történetet kreálnak az akkor igen népszerű marokgépre. Ebből lett végül az Undercovered, amiben egy beépített zsarut alakítottunk volna, akit azzal bíztak meg, hogy csatlakozzon a 3rd Street Saints-hez, és járjon utána a kialakult polgárháborúnak.

A játék fejlesztése viszont ismét zátonyra futott, vagyis soha nem fejezték be. Szerencsére azóta egy játszható verzió prototípusa megtalálta az útját az internetre, így a félkész, korai buildet szinte bárki kipróbálhatja. A program persze tele van hibával, és mivel nem fejezték be, a történet sem ér véget, de ha rajongsz a Saints Row franchise-ért, és van otthon a polcon egy PSP-d, akkor ideig-óráig jó móka lehet.

Ez lett volna hát az öt PS-játék, amit úgy kaszáltak el, hogy sokan talán még csak nem is hallottak a létezésükről. Kár, némelyiket szívesen kipróbáltuk volna.

Ezt is érdemes elolvasnod:

6 legendás játék, aminek a remake-jéért a lelkünket is eladnánk | 2.

×