27 éves minden idők egyik legnagyobb hatású játékkonzolja, ami a Nintendo nélkül valószínűleg sosem született volna meg.

A videojátékok történetének egyik legédesebb bosszútörténete csúcsosodott ki 1994. december 3-án, amikor a Sony rettentő éles kardot rántott egy másik japán óriásra, a Nintendóra azzal, hogy piacra dobra a legelső PlayStationt.

Kevesen tudják, de a PlayStation eredetileg a két vállalat közös fejlesztése lett volna, amely a korai szakaszában a Nintendo PlayStation nevet kapta. A kollaboráció úgy nézett ki, hogy a Nintendo szállította volna a hardver egy részét, a játékokat és a játékipari tapasztalatot, míg a Sony készítette volna számukra a kazettákat kiváltó CD-olvasót. Ebből egyébként készült is vagy 200 darab SNES-es prototípus, melyek egy részét később megsemmisítették ugyan, de néhány szerencsésen megúszta az exterminálást.

Egy ponton azonban annyira egymásnak ugrottak a felek a mocskos pénzügyek miatt, hogy felrúgtak minden addigi megállapodást és fejlesztést, és inkább hagyták az egészet a fenébe. Legalábbis látszólag, ugyanis a Nintendo nem szeretett volna lemaradni a CD-re való generációs váltásról, és gyorsan megállapodtak a Philips-el, ami végül elég nagy hibának bizonyult. A holland vállalat nem volt képes időben elkészülni sem a SNES-es, sem pedig a Nintendo 64 mellé tervezett olvasóval, sőt, csak 7 évvel a Sony után voltak képesek CD-re váltani.

A Sony persze kard ki kard! felkiáltással revansot kívánt venni a sérelmekért, és hiába a játékipari zöldfülűség úgy döntöttek, hogy megcsinálják maguk a PlayStationt. A konzol forradalminak számított a 3D-s grafikai megjelenítés képességével, amivel azonnal levette a lábáról a videojátékos világot.

A bosszú pedig rendkívül édes volt, hiszen a PS1 életciklusában 2005-ig több mint 100 millió példányban talált gazdára, míg a Nintendo 64-re 33 millióan voltak kíváncsiak.

Mindez alapjaiban határozta meg a Sony játékiparhoz való viszonyulását, amelynek köszönhetően nem csak számtalan játékipari fejlesztőlegendát, játéksorozatot és megannyi gyönyörű elméket köszönhetünk, hanem a PS2, a PS3, a PS4 és most majd a PS5 remekeit is. Ennek van ma pontosan 27 éve, amikor megjelent minden idők legnagyobb hatású játékkonzolja, amely nélkül elképzelésünk sincs, hogy milyen sivár lenne a videojátékos paletta.

Egy AI szerint így néznének ki Magyarország nagyvárosai egy steampunk világban

 

https://leet.hu/samsung/

×