Most már nem tűnik olyan hihetetlennek Arnold Schwarzenegger Terminátora. A T-1000-es modell ugyanis akár valósággá is válhat.

2023.10.21. – Manapság már nem számítanak a Terminátor filmek akkora slágernek, mint mondjuk a 80-90-es években. Ettől függetlenül még Arnold Schwarzenegger T-500-as karaktere mind a mai napik ikonikusnak számít. S míg maguk a filmek már nem termelnek olyan jól a pénztáraknál – a legutolsó 2019-ben jelent meg -, a videojátékokban még régi pompájukban tündökölnek a mozihősök.

Sarah Connor és Schwarzenegger elpusztíthatatlan robotja a Fortnite-ban is játszható karakterek lettek, míg utóbbi a Call of Duty: Warzoneba is bekerült. Sőt mi több, utóbbi esetén a T-1000-es modell is játszhatóvá vált.

Terminátorok a valóságban

És ha már szóba került a T-1000-es modell, beszéljünk egy kicsit a valóságról. Merthogy bármennyire is furcsa, hamarosan ott tartunk, hogy a szóban forgó science-fiction alkotások valóságosnak fognak tűnni. A T-1000-es terminátor modell képes volt saját magát „megjavítani”, hála az „élő technológiának”, amivel készült. Higanyszerű masszává tudott változni, amiből szinte azonnal reprodukálni tudta magát.

Most a tudósok a valóságban egy ehhez hasonló technológián dolgoznak. A Research Center for Materials, Architectures and Integration of Nanomembranes (MAIN) csapata apró modulokat hozott létre, amikbe szilícium chipleteket építettek. Ezek az úgynevezett SMARTLET-ek kódolhatók, s irányíthatók hogy összetett struktúrákat alakítsanak ki – ez lenne a T-1000-es terminátor regenerációjára hasonlító folyamat. Természetesen Robert Patrick lenyűgöző játéka fikció marad, de egy nap még láthatjuk, hogy ezek a SMARTLET-ek a legjobb okostelefonok részét fogják képezni. Gondoljunk csak bele, egy telefon, amit ha véletlenül elejtünk és összetörik, megjavítja saját magát. Ez túlontúl jól hangzik, már csak azért is, mert szinte biztos, hogy mindez nem érné meg a fejlesztőknek. Hatalmas pénz lapul az elektronikus eszközök javításában.

terminátor

Az „élő technológia” a technológia olyan területe, amelyben a kutatók olyan rendszereket próbálnak létrehozni, amelyek tükrözik a biológiai rendszerek működését az életszerű tulajdonságokból vett, nos…tulajdonságaikkal.

A több mint 20 éve felvázolt „terminátor tervezetet” a MAIN csapata most a rohamosan fejlődő mikrobiológia rugalmas elektronikájának köszönhetően tudta valósággá tenni. Ez a legújabb fejlesztés a mikroelektronikai morfogenezis kategóriájába tartozik.

Ezt olvastad már?

Figyelj már: Egy kutya fog videojáték speedrunozni az AGDQ 2024-en

×