Az Európai Filmdíjak átadóünnepségén a Kossuth-díjas magyar filmrendezőt és forgatókönyvírót, Tarr Bélát is díjazni fogják.

2023.10.18. – Számunkra boldogító híreket hallani az Európai Filmakadémia háza tájáról. Az Európai Filmdíjak átadóünnepségén a Kossuth-díjas magyar filmrendezőt és forgatókönyvírót, Tarr Bélát is díjazni fogják.

A legendás rendező már 16 évesen filmkészítéssel foglalkozott, s míg ekkor csak a szárnyait próbálgatta, egyedi stílusa már ekkor meglátszott. Ő rendezte azt a Sátántangót, ami az 1994-es Berlini Filmfesztivál Forum szekciójában Caligari-díjas alkotás lett. Maga film egyébként egy 450 perces adaptációja Krasznahorkai László azonos című regényének.

Tarr A torinói ló című filmje szintén magas körökben elismert alkotás lett. 2011-ben a Berlini Filmfesztiválon Ezüst Medve Nagydíjat nyert, valamint a FIPRESCI-díjat is neki, valamint filmjének ítélték. Emellett jelölték az Európai Filmdíjra is.

Most ismét átvehet egy elismerést, ám most teljes munkássága, s nem valamelyik filmje miatt. Az életműdíjat az Európai Filmdíjak 36. díjátadóján nyújtják majd át neki.

tarr

„Az Európai Filmakadémia (EFA) ezzel a díjjal egy olyan kiemelkedő rendező és erős politikai hangú személyiség előtt kíván külön tisztelegni, akit nemcsak kollégái tisztelnek mélyen, hanem a közönség is ünnepel világszerte. Tarr Béla a hatodik filmes, aki megkapja ezt az elismerést – korábbi díjazottjai Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Sir Michael Caine, Andrzej Wajda és Costa-Gavras voltak” – számolt be az EFA szerdán.

A közlemény Tarr fontos filmjei között említette továbbá a Weckmester harmóniákat és az A londoni férfit is. Utóbbi esetében kiemelték, hogy a Cannes-i Filmfesztivál 2007-es versenyprogramjában mutatták be, valamint, hogy két évvel korábban az év külföldi filmeseként is ünnepelték őt.

Tarr természetesen szívügyének érezte, hogy tudását tovább örökítse, így filmiskolát is létesített. Ez a szarajevói film.factory.

Ezt olvastad már?

Ebben a 6 Spider-Man játékban Te lehetsz a főgonosz

×