Persze egy részét elveszi, vagy átalakítja, viszont sokkal nagyobb bajt okozhatnak a pénzügyi döntéseket hozó AI-k. Főleg, ha kevés van belőlük.

2023.10.18. – „Nincs itt semmi látnivaló, nem veszi el a munkát” – szeretik hangoztatni gyárak és vállalatok igazgatói. Közben persze árgus szemekkel figyelik, hogyan lehet leépíteni a munkaerő AI-val helyettesíthető részét. Itt mi írtuk meg, hogy melyek a legveszélyeztetettebb munkák, azt az esetet meg nemrég az Üzletem.hu mutatta be, amelyben egy IT-cég egy komplett csapatot számolt fel, mert kiderült, hogy van olyan chatbot, ami gyorsabban és olcsóbban oldja meg a feladatokat. És ezek a munkák nem átalakultak. MEGSZÜNTEK. Mégsem ez a legnagyobb baj – mondja az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke. Gary Gensler újabban

az egyik leghangosabb követelője az AI szabályozásának.

Az aggodalmát a Medium.com szerint arra alapozza, hogy a pénzügyi termékek és szolgáltatások összetettsége egyre fokozottabb lesz, ezzel pedig megnő a piaci manipulációk esélye. Ha bejönnek a jóslatai, csúnya idő jönnek, hiszen úgy számol, hogy a 2008-as világválságnál is nagyobb krízis alakulhat ki. Úgy véli, azzal, hogy az AI-fejlesztések növelik a hatékonyságot és az automatizációt a pénzügyi ágazatban, kéz a kézben jár a szabályozók és befektetők felfogóképességének és reakcióidejének lepipálása. A felügyeletek hagyományos módszerei nem tudnak majd lépést tartani a mesterséges intelligencia alapú pénzügyi eszközök gyors terjedésével, ami kihívássá teszi az innovációk megértését és szabályozását.

Forrás: Medium.com

Ez a baj az AI-val

A SEC elnöke különösen aggódik a mesterséges intelligenciával való esetleges visszaélés miatt. Az AI által működtetett algoritmusok nagy mennyiségű adatot elemezhetnek és gyors kereskedéseket hajthatnak végre, ami potenciálisan manipulálni fogja a részvényárakat és más pénzügyi eszközöket. Ez igazságtalan piacot és a befektetők kizsákmányolását eredményezheti, főleg, ha sokan használják adatelemzésre ugyanazt az AI-t, és beindul a csordaszellem. Értsd: simán lehet, hogy a spórolt pénzedet befekteted egy vállalat részvényébe, amiről egy tőkeerős brókercég AI-ja kiszámítja, hogy hogyan lehetne talán éppen elértékteleníteni, amivel egy másik pénzügyi terméken hatalmasat kaszálnak. Ők jól járnak, mivel szándékosan beindíthatják a csordaszellemet egy nagyobb adag részvény eladásával, amire mindenki menekülni kezd a papírtól és a te befektetésed is padlót fog. Ennek tényleg van reális esélye, és ez még csak egy nagyon konyhanyelven leírt, botegyszerű példa.

A SEC elnöke egyértelműen azt veszi észre a mai tendenciákból, hogy rövid idő alatt nagy pénzügyi válság tör rá a világgazdaságra. Az első dominót ebben az esetben is egy adott szegmens összeomlása döntheti előre, ugyanúgy, mint 2008-ban az ingatlanhitelezés bedőlése idején. Az egyetlen út a szigorú AI-szabályozás és egy pénzintézeteken, cégeken, vállalkozásokon, gazdasági szegmenseken átívelő törvénycsomag jelentheti – vallja Gensler. Reméljük, a döntéshozók is hisznek neki.

Te addig is vedd észre a lehetőségeket. Ha például szereted a zenét:

Indíts karriert! – Már zeneszerző is lehetsz egy AI segítségével

×