Az Apple új telefonjai szeptemberben mutatkoztak be. A hazai árazás kedvezőbben alakult, ám az iPhone-ok gyártási költsége további kérdéseket is felvethet.

2023.10.16. – Az iPhone 15 szériája körülbelül egy hónapja érkezett meg a boltok polcaira. Az iPhone 15 Pro és Pro Max modellek beszerzése azóta is nehézkes. A sima 15 és 15 Plus modellekre egy fokkal könnyebben le lehet csapni, de ott is előfordulhatnak ideiglenes készlethiányok. Az elmúlt hetekben rengeteg pozitív és negatív hír érkezett az Apple háza tájáról. Sőt, a 15 Pro készüléket mi is kipróbáltuk már az első napokban. Ezúttal sem volt hibátlan a rajt, ám sokan képesek túlzásokba esni, ha az Apple telefonjairól van szó.

A Keynote után nem sok kérdés maradt az emberekben, az almás cég ilyenkor viszonylag gyorsan frissíti a készülékek árát. Meglepetés volt, hogy a tavalyi árakhoz képest akár 70-80 ezer forinttal OLCSÓBBAK lettek a Magyarországon az egyes telefonok. Szerencsére idén kedvezőbben alakult az euró és a dollár árfolyama, melyhez igazodott az Apple. Az alap modellek hazai árai tehát így alakultak:

  • iPhone 15 – 399990 Forint
  • iPhone 15 Plus – 449990 Forint
  • iPhone 15 Pro – 499990 Forint
  • iPhone 15 Pro max – 599990 Forint

Sokakban persze továbbra is ott motoszkál a kérdés, hogy mennyit is kereshet az Apple a telefonokon. Úgy tűnik, hogy erre is választ kaptunk.

Ennyibe kerül az új iPhone 15 széria legyártása

Az Apple és a partnerek hivatalos listát sosem adnak ki, de a Nikkei csapata az alkatrészek és az iparág alapos elemzése után viszonylag pontos számokkal jelentkezett. Nézzük is ezeket:

  • A 15 legyártása hozzávetőlegesen 423 dollárt emészt fel, ez a készülék árának 53%-át teszi ki
  • A 15 Plus legyártása hozzávetőlegesen 442 dollárt emészt fel, ez a készülék árának 49%-át teszi ki
  • A 15 Pro legyártása hozzávetőlegesen 523 dollárt emészt fel, ez a készülék árának 52%-át teszi ki
  • A 15 Pro Max legyártása hozzávetőlegesen 558 dollárt emészt fel, ez a készülék árának 47%-át teszi ki

Jól leolvasható tehát, hogy az Apple a telefonok gyártási költségének kétszeresét kéri el a vásárlóktól. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy extra költségként felmerülnek különböző tesztelések, kutatások, marketing hadjáratok, de az operációs rendszer sem ingyen készül el. Ennek ellenére kijelenthető, hogy kellemes árréssel dolgozik az Apple.

Hogy mi?! – Ilyen, amikor TÉNYLEG bugos lesz egy Nvidia GeForce 4090

×