Az Apple szeptember közepén leplezte le az iPhone 15 modelleket. A 15 Pro nem kecsegtet nagy ugrással, de azért újdonságok így is akadnak.

Az Apple szeptember 12-én jelentette be az új iPhone szériát. Immáron a 15-ös sorszámot kapták az Apple készülékei, melyből kapásból négy variáns érkezett a boltok polcaira. Az iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro és 15 Pro Max megjelenésével az Apple hivatalosan is megölte a „Mini” kategóriát, a 13 Minit már csak külsős üzletekből szerezhetik be a kisebb méretre vágyó rajongók.

Az újdonságok listáját már aznap össze is gyűjtöttük. Említésre méltó lehet, hogy a Dynamic Island leköltözött a sima készülékekbe is, mostantól ez a standard a notch helyett. Egy másik, szintén észrevehető változtatás a Lightning port eltűnése lehet, helyére USB-C csatlakozót pakolt a gyártó. Ezt részben EU törvények hatására tették, ám mindenki szerint amúgy is időszerű volt ez az ugrás. Az első napokban azonban vészjósló hírek érkeztek. Melegedő készülékekről, pillanatok alatt karcolódó titán vázról érkeztek a hírek. Ahogy bizony az első komolyabb szétszedésre sem kellett sokat várni. No, de mire is képes az iPhone 15 Pro a valóságban? Nézzük meg. A bejegyzésben főképp azokat a funkciókat vesszük górcső alá, amelyen fejlesztett, újított az Apple. Idén sem volt hatalmas ugrás az iPhone széria, a 14 Pro tulajdonosoknak sem sok újat tudunk majd mutatni.

Titán ház, könnyebb súly

iPhone 15 Pro

A legelső dolog, amit az ember észrevesz a telefon kibontása után, az az anyaghasználat és a telefon súlya. Az Apple a korábbi acél keretet titánra cserélte. A telefon kinézete és tapintása továbbra is teljesen prémium, ám a titánnak van egy nagyon komoly előnye. Ez pedig nem más, mint a közel 20 grammos fogyás, mely bizony érezhető a mindennapok során. A súly eloszlása is jobb lett, sokkal kellemesebb kézbe venni a 15 Prót, mint az elődjét, a 14 Prót. A karcolódással kapcsolatban szerencsére nincsen személyes tapasztalat, az ujjlenyomatok valóban egy fokkal jobban meglátszódnak a telefonon, ám ezeket pár pillanat alatt letörölhetjük. A kijelző körüli keretek is vékonyabbak lettek, első ránézésre is sokkal kellemesebb arányokkal rendelkezik a telefon.

iPhone 15 Pro

Művelet gomb

iPhone 15 Pro

Az Action Button

Az Apple az ikonikus némítókapcsolót is lecserélte a 15 Pro és Pro Max modelleken. Helyére egy Action buttonnak nevezett, programozható gomb érkezett. A rendszer alapból több lehetőséget felajánl, hogy mire is tudjuk használni a harmadik gombunkat. Továbbra is szabályozhatjuk vele a némítás funkciót, de, ha akarjuk akkor fényképezésre vagy elemlámpa bekapcsolására is befoghatjuk. Az igazi okosságokat azonban a parancsok adják.

Tetszőleges parancsok meghívására is használhatjuk a gombot. A felhasználók fantáziájának pedig semmi sem szab határt. Lehet helyszínhez kötni, hogy mit csináljon az Action Button. Azaz, míg a munkahelyen például a DND módot szabályozza, addig otthon már elemlámpaként viselkedhet. Sőt, a telefon fizikai helyzetétől függően is másképp tud viselkedni a gomb, fekve mást csinál, mint állítva. Természetesen időponthoz is lehet társítani funkciókat. Nálam például egy komplett menüt hoz elő a gomb, mellyel a legtöbbször használt parancsokat, funkciókat futtathatom le, anélkül, hogy külön menüpontokba kellene járkálnom. Érdemi előrelépés az Action Button, ám a dupla vagy tripla kattintás támogatását még sokan várják az elkövetkezendő iOS 17 verziókban. Ezt nagy hiba volt az Apple részéről kihagyni, ám pillanatok alatt orvosolható.

USB-C és a Wi-Fi 6

iPhone 15 Pro USB-C

USB-C

Bár az alap és a Pro modellek is USB-C csatlakozóval lettek felszerelve, van egy hatalmas különbség. A Pro modellek 10 Gbps sebesség mozgatására is képesek, míg a 15 és 15 Plus maradt a Lightningnál megszokott USB 2 szabványnál. Ez azonban nem csak a töltést segíti. Egy USB-C hub segítségével kipróbáltam, hogy mit is kezd az iPhone a háztartásban található eszközökkel. Szerencsére most sem kellett csalódni:

  • A HDMI tökéletesen átvitte a képet a TV-re/monitorra

Gamer egérrel is megbirkózik az iPhone 15 Pro

  • Az USB csatlakozás felismerte a vezetékes, gamer egeret, a billentyűzetem, de még az USB mikrofont is
  • Természetesen tölteni is képes a telefon, körülbelül 5 wattal tölthet Apple Watch-ot, AirPods tokot vagy épp másik telefont
  • Közvetlenül USB-C pendrive-ra, SSD-re is menthetjük a videókat, képeket, sőt a ProRes 4K60FPS formátumot csak ilyen módon rögzíti a telefon

iPhone 15 Pro Screenshot

A WiFi képességekre sem lehet panasz, gyakorlatilag teljesen kimaxolja a telefon egy AX-es router társaságában a 800/25 megás internetemet, így a vezeték nélküli, helyi másolás sem okoz majd problémát. 700 Mbps alatti mérést nem is sikerült eszközölni a készüléken, ha nem zajlott egyéb letöltés a háztartásban.

A17 Pro – Az iPhone 15 Pro igazi ereje

Elképesztő erő lakozik a telefonban, mindezt immáron 8 GB memóriával megfűszerezve. A Benchmark eredmények magukért beszélnek, lassan elérjük az Apple „asztali” M1 processzorainak a szintjét. Jelenleg azonban nem igazán léteznek olyan alkalmazások, játékok melyekkel igazán meg lehetne izzasztani a telefont. Mindennapi használatra egy négy éves iPhone 11 is teljesen elegendő, ám az év végén és jövő év elején az AAA játékoknak köszönhetően már villogtathatja tudását a 17 Pro chip.

Üzemidő

Az első mérések igazolták, hogy hardcore játékok alatt a 17 Pro chip kimondottan éhes, azaz ilyen esetben a korábbi modelleknél is gyengébben teljesíthetnek a telefonok. Várható majd itt is egy kis szoftveres finomhangolás, ám a jelenlegi mérések bizony ezt mutatják.

iPhone 15 Pro screenshot

2 óra SoT – 18% minusz, azaz a 11 óra garantált

Átlagos felhasználási körülményeket tekintve azonban a 14 Pro szintjét hozza a 15 Pro is. Ez nálam körülbelül 11 óra SoT-ot takar, vegyes felhasználással, közepes fényerőn. Ha valaki csak kültéren használja a telefonját és folyamatosan izzasztja valamilyen programmal vagy játékkal, akkor természetesen ez kevesebb is lehet. Itt sem történt tehát hatalmas ugrás, illetve azért az iOS 17-tel is akadnak még problémák, régebbi telefonok esetében is.

iPhone 15 Pro-blémák

iPhone 15 Pro

Fentebb már említettük az iPhone 15 Próval kapcsolatos, jelenleg felkapott problémákat. Melegedés, indokolatlan merülés, karcolódó titán ház. Az elmúlt másfél hét során ezek egyike sem jelentkezett, pedig folyamatosan használatban van a telefon, hiszen személyes használatra vásároltam, nem tesztkészülék. A melegedés úgy tűnik, hogy inkább iOS 17 probléma lehet, az Instagram különösen melegíti a telefonok nagy részét, akár a 12 szériát is. Szerencsére ezeket orvosolni fogja az Apple és a többi fejlesztő is. A vezeték nélküli töltéssel sincsenek problémák, pedig nem is eredeti Magsafe töltő látja el ezt a feladatot. Mindig csalóka lehet a negatív fogadtatás a kiadás idejében, hiszen hiába a pár millió, hibátlan készülék, ha néhányról képet tesznek fel Redditre és Twitterre.

Kinek érdemes váltani az új iPhone 15 Próra?

Ha reálisan közelítjük meg a dolgokat és a felhasználók 95%-ra vetítjük rá, akkor a 12-es szériáról és az annál régebbi iPhone-okról LEHET érdemes váltani a 15 Pro szériára, de még itt sem kötelező. A 13 Pro és 14 Pro a mai napig megállja a helyét, utóbbitól első ránézésre lehetetlen megkülönböztetni. A „sima” Pro telefonban hardveres oldalról a kamera sem változott számottevően az elmúlt generációhoz képest, hiszen nem kapta meg a 5x zoomot. Amennyiben azonban abba az 5%-ba tartozik a potenciális vevő, aki kihasználja az új széria pár előnyét, legyen szó a ray tracingről, az USB-C-ről vagy épp a Művelet gombról, akkor elégedetten veheti majd kezébe az Apple iPhone 15 Prót vagy a Pro Maxot. 

Sajnos továbbra is vannak olyan újdonságok, fejlesztések, melyeket még itthon letesztelni sem lehet, hazánkban nem elérhető a műholdas szolgáltatás sem, remélhetőleg jövőre Magyarországon is engedélyezi majd az Apple, hiszen folyamatosan bővül a támogatott területek listája. Ahogy bizony az AAA játékok érkezésére is várni kell még néhány hetet, hónapot. Aggodalomra semmi ok, azokat is megizzasztjuk majd.

Új VGA királyt köszönthetünk – Ilyen egy átlagos PC 2023 októberében

×