A francia, kissé túlárazott játékszolgáltatás hamarosan sokkal vonzóbbá válik.

2023.10.16. – Kemény 20 hónapon van túl a Microsoft. Bár ezt maguk vállalták, amikor 2022 elején bejelentették az Activision Blizzard + King triumvirátus felvásárlását, ami lévén a játékipar történelmének legnagyobb akvizíciója, a világ összes versenyhatósága kiemelt fontosságú ügyévé lépett elő.

Az üzletet eredetileg már júliusban le kellett volna zárniuk, azonban a brit és az amerikai hatóságok fenntartásai miatt október 13-ra kellett odázni – de mivel ezen már túl vagyunk, tudhatjuk, hogy a brit CMA a kialkudott kompromisszumoknak hála végül beadta a derekát. Amerikában közben lezajlott egy izgalmas, mindenféle szennyest és ipari titkot az ablakba kiteregető bírósági per az FTC és a Microsoft között, de az is a redmondiak malmára hajtotta a vizet, így a szép őszi pénteki napon pont került a kalandos bekebelezés végére.

Ahhoz azonban, hogy az ex-uniós ország zöld utat adjon az Activision Blizzard – Microsoft frigynek, szükség volt a Ubisoft hathatós segítségére is. Ugyanis mint kiderült, a francia játékgyártó-kiadó ezzel nem csak a Microsoft, hanem a saját érdekeit is szolgálta:

a CMA annak fejében bólintott rá mindenre, hogy az AB játékai nem csak a Game Pass Ultimate játékstreamingjébe, hanem a Ubisoft sajátjába is bekerül.

Eddig azonban csak a streaming jogokról volt szó, ami azt jelenti, hogy azok a játékosok, akik valamilyen platformon megvásárolták bármelyik Activision vagy Blizzard játékot, azok teljesen ingyenesen elérhetik azt a választott és támogatott streaming szolgáltatáson keresztül, legyen az a GeForce Now, vagy a Ubisoft+. Chris Early, a Ubisoft partnerségekért és üzletfejlesztésért felelős alelnöke viszont rámutatott, hogy ennél bizony sokkal többről van szó.

Az Activision Blizzard játékai ugyanis 15 évig, illetve visszamenőlegesen is mind bekerülnek majd a Ubisoft+ kínálatába, és itt olyan játékokról van szó, mint a Call of Duty, a Diablo, a WarCraft, a StarCraft, a Spyro, a Crash Bandicoot-összes, a Guitar Hero, a Tony Hawk’s-sorozat, és még nagyon-nagyon sok minden más.

Early azt is elmondta, hogy bár volt némi jogi vita a háttérben, de végül sikerült megállapodni a tartalmakról, melyek között nem csak az alapjátékok, hanem az összes múlt- és jövőbéli DLC-k, bővítmények és más kiegészítők is helyet kaptak.

Sőt, a franciák a cloud licencekhez is hozzáférést kaptak. Ez azt jelenti, hogy ha valaki, bármely játékra alkalmas platformon a saját cloud gaming szolgáltatásán keresztül szeretné elérhetővé tenni akármelyik AB-címet, az a Microsoft megkerülésével a Ubisofttal is megállapodhat.

Hogy pontosan mikor és milyen ütemben kerülnek a Ubisoft+ kínálatába az AB sikercímei, azt egyelőre nem tudni – még a Game Passos debütálás is várat magára, de az előkészületeket már mindenhol megkezdték. Ezzel a megállapodással pedig a Ubisoft különösen vonzóvá teheti a játékszolgáltatását, amelyben ezidáig kizárólag a saját készítésű címeihez kaptunk hozzáférést – méghozzá olyan magas, 6-7000 forintos áron per hó, ami a 3-4900 forintos Game Pass-szal szemben kissé túlárazottnak tűnik.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Melyik a jobb? – Az új, vagy a régi PlayStation 5-öt érdemes választani?

×