Egy olyan öntanuló mesterséges intelligenciát fejlesztettek, ami néhány adatból képes megjósolni egy személy halálát, vagy annak kockázatát.

2022. 10. 25. – Ha volna rá mód, akkor érdekelne, hogy pontosan mikor fogsz meghalni? Eddig ez a kérdés leginkább filmekben és könyvekben volt téma, amiről senki sem gondolta volna, hogy egyszer valósággá válhat. Most azonban könnyen lehet, hogy a modern technológiának köszönhetően átlépi a fikció határait.

Az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem kutatói ugyanis egy két éves kutatás eredménye alapján úgy vélik, hogy a mobiltelefonjaink képesek lehetnek választ adni arra a kérdésre, hogy válhatóan mikor halhatunk meg. Az amerikai kutatók ehhez a UK Biobank tanulmány több mint 100.000 középkorú és idősebb felnőttek résztvevőjének egészségi állapotáról szóló adatait használták, melyet már 15 éve gyűjtenek.

A Biobank vizsgálatának részeként a résztvevők egy héten keresztül aktivitásmérőket viseltek a csuklójukon, ami mindenféle információt gyűjt, de mint kiderült, a kutatóknak mindössze napi hat perc gyaloglási adatra volt szükségük ahhoz, hogy képesek legyenek megjósolni, hogy egy személy a következő öt évben várhatóan el fog-e halálozni.

A kutatók egy gépi tanulásos programot kutatók engedtek rá a demográfiai, illetve a mozgásérzékelővel kigyűjtött 6 perces séta közbeni gyorsulási adatokra, azaz a járás sebességére. Ezt először csak az alanyok egy részével vizsgálták, majd kiterjesztették a többi résztvevőre is, ami félelmetesen pontos eredményt hozott.

A kutatásban résztvevő személyek 2 százaléka hunyt el, méghozzá az előre megjelölt időintervallumban.

A kutatók szerint a halálozás kockázatához és idejének megtippeléséhez szükséges adatokhoz egy teljesen átlagos mobiltelefon is bőven elegendő, mivel csak a gyorsulásmérővel kigyűjtött adatok kellenek. Sőt, a kutatók szerint még a legolcsóbb mozgásérzékelésre képes készülékek is tökéletesen megfelelnek a célra. Bruce Schatz, a tanulmány egyik szerzője szerint, ha az emberek tényleg maguknál hordják a mobiljaikat, akkor heti vagy akár napi előrejelzést lehetne készíteni.

Vagyis, ha lenne erre egy megfelelő alkalmazásuk, akkor a telefon segítségével a felhasználó előre ismerhetné a halálozás 5 évre előre vetített kockázatát, így még idejében képes lehet életmódot változtatni, vagy szakemberhez fordulni. Tehát a természetes úton bekövetkező folyamatokat lehet alkalmas előre megjósolni, és nem egy drámai hirtelenséggel bekövetkezett balesetet.

via – The Independent, New Scientist

Ezt is érdemes elolvasnod:

„Csodát tett az exoskeleton” – A technek hála újra járhat a 8 éves bénult kisfiú

×