Bármikor is jelenik meg a GTA VI, biztos hogy a játék nem minden korosztály számára lesz ajánlott. Van olyan hatóság, ami nem így gondolja.

2023.10.13. – Bármilyen komoly fejlődésen, változáson is megy keresztül, biztosak vagyunk benne, hogy a GTA VI nem lesz kevésbé erőszakos, mint az elődjei. Egy olyan játékban, ahol a gyalogosokon való áthajtás mindennapos, ahogy a prostitúció, a drogok és a rablások is, természetesen arra számítunk, hogy a legmagasabb korhatár-besorolást kapja. Egy nemrég megjelent hatósági tanúsítvány azonban másról árulkodik.

A közelgő GTA 6-tal kapcsolatban persze naponta keringenek pletykák, így nehéz elhinni, hogy mi igaz és mi kamu. A legújabb szivárgás azonban a hivatalos ausztrál korhatár-besorolási bizottság weboldalán látható, szóval elég nehéz rácáfolni.

Hogy mi?! A GTA VI akár 15 éves gyerek számára is ajánlott.

GTA korhatár?

Egy játék korhatár-besorolásának bejelentése általában a közelgő megjelenés vagy promóció jele. A pletykák szerint a Rockstar október 26-án tényleg bemutat valamit az új GTA 6-ból, mindenki tegye össze a kezét, hogy előzetes és megjelenési dátum is legyen. Egyelőre azonban be kell érnünk a korhatár-besorolással. Mivel azonban egyértelmű, hogy a legtöbb játékos kiskorában játszott a GTA játékokkal, a besorolásnak valójában nem sok értelme van. Egy-két dolog azonban kiderülhet belőle.

Nos, az ausztrál korhatár-besorolási bizottság nyilvánosságra hozta, hogy a Grand Theft Auto VI 15+-os besorolást fog kapni. Ez elég megdöbbentő, tekintve, hogy GTA sorozat korábbi címei nyilvánvaló okokból 18+-os besorolással rendelkeztek. Mivel a játékok szexuális jeleneteket, droghasználatot, erőszakot, rablást tartalmaznak, alapvetően nincs értelme, hogy a korhatár 15+-ra csökkenjen. Hacsak a következő rész nem esett át olyan átdolgozáson, ami ezt indokolja.

Ez még különösebb, ha figyelembe vesszük, hogy Ausztráliában rendszeresen betiltják a kábítószer-használatot, szexet és túlzott erőszakot tartalmazó játékokat, filmeket. Szóval ők nem viccelnek! Most vagy olyan lesz a játék, amit simán játszhatnak 15 évesek is, vagy ez a besorolás még változni fog. Az MA 15+ besorolás egyébként pont a szexuális és erőszakos tartalomra figyelmeztet. Mi mégis azt várnánk, hogy 18+-os besorolást kap.

A besorolás leírása szerint az MA 15+ minősítésű tartalmak jogilag csak 15 éven felüliek számára engedélyezettek. A 15 év alatti gyermekek csak szülő vagy felnőtt gondviselő társaságában nézhetnek, vásárolhatnak vagy kölcsönözhetnek MA 15+ minősítésű tartalmat.

Egyelőre persze nem tudni, hogy a GTA 6 bejelentésével változik-e a korhatár-besorolás, de azért ez elgondolkodtató. Lehet, hogy kicsit visszafogottabb lesz a játék, mint korábban?

Ezt láttad már?

Melyik a jobb? – Az új, vagy a régi PlayStation 5-öt érdemes választani?

×