A CD Projekt Red igazán kikupálta a Cyberpunk 2077-et. Mindezek mellett megsüvegelendő emberségről is tanúbizonyságot adtak magukról a fejlesztők.

2023.10.13. – A Cyberpunk 2077 magával ragadó világának kialakításához rengeteg szinkronhangra volt szükség. A CD Projekt Red azonban „problémába ütközött”, amikor 2021-ben elhunyt Miłogost Reczek, egy lengyel előadó, aki Viktor Vektor lengyel szinkronját adta. Amint azt a Bloomberg elárulta, a stúdió mesterséges intelligencia segítségével vészelte át ezt a tragédiát.

A Bloombergnek adott nyilatkozatában a stúdió kifejtette, hogy a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty DLC lengyel nyelvű kiadásának fejlesztésekor figyelembe vett néhány lehetőséget Vektor hangjára vonatkozóan. Még azon is elgondolkodott a stúdió, hogy lecserélik Reczek hangját és újra felveszik a dialógusait. Végül Mikołaj Szwed, a CD Projekt Red lokalizációs igazgatója és a fejlesztőcsapat úgy döntött, szeretnék megtartani az elhunyt színész alakítását. Nem maradt más, mint az AI technológia segítségül hívása. A technológia ma már képes arra, hogy ugyan nem tökéletesen, de igencsak hasonlóan lemásolja egy ember hangját, hangszínét és hanglejtését. Persze utóbbihoz hasonló játékra is van szükség.

Így reprodukálták mesterséges intelligencia segítségével Reczek hangját

Reczek hangjának újrateremtése érdekében a CD Projekt Red először felvett egy új színészt, aki felmondta a Phantom Liberty kiegészítő összes szükséges sorát. Ezt követően egy ukrajnai székhelyű hangklónozó szoftver, a Respeecher megalkotott egy algoritmust, amellyel a párbeszédpanelt Reczek-hangzásúvá alakította. Még mielőtt bárki messzemenő következtetéseket próbálna levonni, természetesen az elhunyt lengyel színész családja beleegyezett mindebbe. Sőt, Reczek fiai szabályosan támogatták a projektet.

cyberpunk

Viktor Vector a játékban

Nem ez az első alkalom, hogy a Respeechert nagyobb AAA-játékokban használják. A God of War Ragnarök fejlesztése során a Santa Monicának ezt a szoftvert kellett használnia, hogy Sunny Suljic hangja egységes legyen a fejlesztési folyamat során felvett dialógusokkal. Suljic Atreus hangját kölcsönözte, ám egy játékot nem öt perc elkészíteni, így az akkor még fiatal színész idővel egyre csak nőtt. S mint tudjuk, ezzel egyetemben a hangja is változott, ezt viszont orvosolnia kellett a Santa Monicának.

Bár a mesterséges intelligencia rendkívül hasznos lehet a játékfejlesztésben, idővel megvan annak is a lehetősége, hogy véglegesen helyettesítheti az emberi szinkronokat. Többek között ez is megtalálható a hollywoodi sztrájk kirobbantó-faktorai között.

Ezt olvastad már?

Korhatárbesorolást kapott a GTA VI, de nem erre számítottunk

×