Ma már az okostelefon határozza meg a mindennapjainkat. Lényegében bármire képesek vagyunk a készülékkel, ráadásul ez még csak a kezdet.

2023.10.12. – Az okostelefon fejlődése lenyűgöző utat járt be az elmúlt évtizedek során. Kezdve a fekete-fehér kijelzős készülékektől, melyek csupán hívásokat és SMS-eket tudtak fogadni, egészen a mai csúcskategóriás eszközökig, amik szinte egy teljes számítógépet rejtenek magukban.

Az első okostelefonok megjelenése forradalmasította az kommunikációt. Az érintőképernyős felület és a teljes QWERTY billentyűzet megjelenése megnyitotta az utat a könnyű és gyors üzenetküldés előtt. A színes kijelzőkkel, kamerákkal és internetböngészőkkel egyre többet lehetett kezdeni ezekkel az eszközökkel.

Ahogy az évek teltek, az okostelefonok egyre nagyobb teljesítményűvé váltak. A processzorok gyorsabbak lettek, a memória kapacitása pedig exponenciálisan nőtt. Az alkalmazások palettája is folyamatosan bővült, lehetővé téve az emberek számára, hogy szinte bármilyen feladatot elvégezzenek az eszközükön keresztül.

A kamerák minősége is ugrásszerűen fejlődött. Ma már a legtöbb okostelefon képes profi fotókat és videókat rögzíteni, köszönhetően a fejlett szenzoroknak és a szoftveres optimalizációnak.

Az okostelefon elérhetősége is sokak számára javult. Az egykor megfizethetetlen luxustermékekből mára olyan eszközökké váltak, melyek a legtöbb ember számára elérhetőek. Ezáltal a mobiltechnológia a mindennapjaink szerves részévé vált, szinte minden területen megkönnyítve az életünket.

És ez csak a kezdet!

A CCS Insight összesített egy előrejelzéscsomagot, amiben az AI kulcsszerepéről, valamint pár érdekes technológiai vívmányról számoltak be. Ez a dokumentum kitért a fogyasztói eszközök olyan kijelzőire is, amelyek öngyógyulva képesek lehetnek majd kijavítani a kisebb sérüléseket, például a karcolásokat és horpadásokat. Az elemzőcég úgy véli, hogy ezek a képernyők a következő öt éven belül meg is érkezhetnek a piacra.

A CCS Insight biztos abban, hogy akár egy telefontársaság, akár egy üveggyártó, például a Corning, 2028 előtt kiadja az önjavító képernyőjét.

Maga a technológia egyébként nem annyira újdonság. Már 2017-ben elkezdtek ilyesmivel foglalkozni a tudósok. A Motorola például abban az évben beadott egy szabadalmat egy úgynevezett „alakmemóriás polimerre”, ami újra tudta alakítani magát, ha megfelelő hőmérsékletbe került. Ezt az anyagot, hogy ha telefonkészülék kijelzőjének használták, akkor képesek voltak olyan segédeszközöket építeni a masinába, aminek segítségével ez a hőváltozás „natívan” elérhető volt. Vagyis, ha megtört a képernyő, egy paranccsal fel tudta magát úgy melegíteni a telefon, hogy az alakmemóriás polimer ennek hatására megjavítsa magát.

okostelefon

A Motorola öngyógyító-technológiájának egyik tervrajza

Ugyan így 2017-ben Japánban is dolgoztak egy hasonló technológián, ám az az anyag szobahőmérsékleten tudta magát javítani. Itt csak az embernek a kezének nyomására volt szükség „segédeszköznek”. Ebben a fejlesztésben az Apple is részt vett, 2020-ban pedig a kutatás nyomán beadtak egy szabadalmat egy összehajthatós telefontechnológiáról, aminek a kijelzője „meggyógyítja” magát.

Jelenleg ez science-fictionnek hangozhat sokaknak, de mivel már 6-7 évvel ezelőtt is hasonló érdekességeken dolgoztak a mobilfejlesztők, nem lenne nagy meglepetés, ha a CSS előrejelzése végül valósággá válna.

Ezt olvastad már?

Érkezik a Dead Island 2 sztori DLC-je – malibui pszicho-horror lesz

×