A legtöbb játékos nem fogadta kitörő örömmel a fejlesztők döntését, ami miatt az egyik leghasznosabb funkciótól fosztják meg a Rocket League közösséget.

2023.10.11. – A Psyonix csapata még 2016-ban vezette be a sokszor kaotikus, meglepően akrobatikus autófocis játékában a barátok-ismerősök-pajtások közötti csereberét, ami hamar a multiplayer játék kedvelt funkciójává vált. A prémium cuccokon kívül tulajdonképpen mindennel lehetett egymás között bizniszelni, így amire épp nem volt szükségünk, azt egy számunkra tetszetősebb dologra cserélhettük.

Ez azonban 2023-mal együtt válik múlttá, a fejlesők ugyanis váratlanul, de nem oly meglepő módon bejelentették, hogy december 6-ra virradóan megszüntetik a cserefunkciót. A helyzet pedig az, hogy sajnálatos módon nem egy ideiglenes leállásról van szó, hanem örökre búcsúzik a cserekereskedelem.

De, hogy ne mindenki a Psyonix fejét akarja venni, a gyászbejelentőben ujjal mutatnak a hóhérra: az Epic Games miatt kell kiradírozni a létezésből a közkedvelt funkciót. Az Epic már 2019 óta gyakorol teljhatalmat a Rocket League és alkotói fölött, és bár már eddig is akadtak kollaborációk más játékokkal – főleg a Fortnite-tal, de valószínűleg most még jobban rá akarnak hasalni a dologra, na meg valószínűleg a korábbinál is jobban ösztönöznék a játékosokat az in-game vásárlásokra, azaz orrba-szájba nyomnák a mikrotranzakció szekerét.

Emiatt valószínűleg nem kifejezetten volt ínyére az Epicnek a cserélgetősdi, hiszen a játékosok közötti üzletből ők jóformán semmit sem profitálnak – még ha prémium szajréval nem is lehetett okoskodni. Ha ugyanis megszűnik a tárgyak szabad átruházása, akkor a játékosok jobban ösztökélve lesznek a játékra, hiszen mostantól csak saját sikerrel lehet megszerezni áhított cuccokat, aki pedig sokat játszik, nagyobb az esélye is, hogy enged a mikrotranzakció csábításának, és költ némi pénzt a Rocket League boltjában.

Persze a hivatalos indoklás nem pontosan ez volt, hanem, hogy az Epic a cserekereskedés megszűnésével végre játékokon átívelő in-game cuccokkal tud előrukkolni – például, egy autót nem csak a rocket League meccseiben, hanem akár a Fortnite-ban is használhatunk (csak másként).

A rossz hírek mellett azért akad némi kevésbé fájdalmas is. A duplikált – Core Items, Tournament Items, Blueprints -tárgyakat továbbra is becserélhetjük valamilyen véletlenszerű cuccra, illetve a jelenleg csereüzlettel szerzett szajrét is mindenki megtarthatja magának. Azt hiszem, itt vége is a pozitívumok felsorolásának.

Fontos továbbá, hogy a külsős Rocket League tárgyak cseréjére szakosodott weboldalaknak is lőttek, december 5. után ugyanis már semmilyen formában nem lehet így kereskedni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Irány a torrent? – 4 játék, amit már SEHOL sem tudsz megvenni | 2.

×