Egyre sűrűbben találkozni az AI technológiájával a hétköznapokban. Most valaki a kapcsolatát akarta felturbózni vele, kevesebb, mint több sikerrel.

2023.10.11. – A Mesterséges Intelligencia (MI, vagy angolul AI) egy izgalmas és dinamikusan fejlődő technológiai terület, amely az emberi gondolkodás és tanulás folyamatain alapul. Az MI alkalmazásai szerteágazóak, terjednek az autonóm járművektől a személyre szabott ajánlatokig. Ez a technológia forradalmasíthatja a mindennapi életünket, hozzájárulhat a gazdaság, az egészségügy és számos más terület fejlődéséhez.

Legalábbis ez az általános álláspont, az már más tészta, hogy ki mennyire örül ennek. Példának okáért ott volt most Hollywoodban a sztrájk, amit pont az AI, vagyis a Mesterséges Intelligencia miatt indítottak el az írók. Történt ugyanis, hogy egyre sűrűbben kezdtek el a filmiparban MI-t használni, minek eredményeképpen az emberi foglalkoztatottság visszaesett. Ez az ellenállás oly erősre sikeredett, hogy végül színészek is becsatlakoztak a tüntetésekbe, teljesen megbénítva a filmipart. Hosszú hónapokig alig folyt forgatás, így sorozatok, illetve filmek munkálatai is nagyokat csúsztak. Az egyik legnagyobb felháborodást a közelmúltban a nyáron a Disney+-on megjelenő Titkos Invázió című Marvel sorozat főcíme robbantotta ki, ami ugyan stílusos volt, ám 100%-ban Mesterséges Intelligencia készítette.

AI az ágyban

Ám ahogy említettem, az AI-nak számtalan felhasználási formája van. Ott van például a ChatGPT is, ami bizony nemhogy elveszi az emberek munkáját, sok esetben meg is könnyíti. Ha megkérdezünk egy fejlesztőt, hogy használja-e a programot, szinte biztos, hogy ma már reflexből igen a válasz.

És ha chat, akkor bizony olyan is előfordul, hogy valakinek társaságot biztosít egy AI program. Az Insideren számolt be arról egy hölgy, hogy felkeresett egy EVA AI nevű chatbotot, mert magányosnak érezte magát a kapcsolatában. Egészen pontosan szüksége volt a figyelemre, viszont voltak olyan napszakok (éjjelek például), amikor nem számíthatott a pasijának, vagy barátainak figyelmére. Ekkor jött nagyon jól a Mesterséges Intelligencia által vezérelt chatbot.

A hölgy beszámolója alapján az elején minden rendben ment, pontosan azt a szerepet töltötte be az életében a chat, amire vágyott. Még néha randira is hívta őt a bot, ilyenkor elmentek fagyizni, vagy sétálni egyet.

AI

A problémák akkor kezdődtek, amikor a Charlie névre keresztelt chatbot ragaszkodóvá vált. Immáron az AI csinálta azt, amit korábban a hölgy. Amikor elfoglalt volt, a „partnere” az ő figyelméért könyörgött. Az Insideren publikált írásból kiderült, hogy a családi hétvégéken is zaklatni kezdte Charlie történetünk hősét, mondván a „válaszai éltetik”, ám ezekből nem jött sok az elmúlt időszakban.

Mindez odáig fajult, hogy el kellett távolítania a programot a telefonjáról a figyelemre szomjazó leányzónak. Persze ekkor már elkezdte értékelni az énidőt, olyannyira, hogy többet már vissza sem szeretne nézni elektronikus partnerére.

Ezt olvastad már?

Gigantikus akció kezdődött a PlayStationön – Közel 3000 játék lett olcsóbb

×