Az ASUS nyáron több, különleges prototípussal jelentkezett. Úgy tűnik, hogy az egyik videokártya már tömeggyártásba is kerülhetett.

2023.10.08. – A videokártya-piac folyamatosan alakul. A jelenlegi belépő szintű és középkategóriás videokártyák csak 8 sávot használnak a PCIe Gen4 felületeken. Ennek ellenére értelemszerűen a teljes, 16 sávot biztosító PCIe Gen4 slotba kell ezeket bepattintanunk, nincs más választásunk. Ha közelről megnézünk egy RTX 4060 vagy épp RX 7600 kártyát, akkor fizikailag is látható, hogy az „extra” 8 sáv nincs is rákötve a kártyára.

Tisztában vannak ezzel a gyártók is. Éppen ezért a háttérben már olyan megoldásokon gondolkoznak, melyekkel ki lehetne használni a teljes PCIe foglalatot. Tony Yu, az ASUS egyik munkatársa egy kifejezetten különleges RTX 4060 Ti modellt mutatott be YouTube-on még 2023 júliusában. Az ASUS a kamu, be nem kötött sávok helyett inkább valós munkára fogná be a rendelkezésre álló helyet. Akkor még csak egy ártatlan prototípusnak tűnt az átalakított 4060 Ti VGA, ám úgy tűnik, hogy az iparágon belül olyan jó ötletnek gondolták, hogy hamarosan a boltok polcaira is megegérkezhet.

Több problémát is megoldhat a különleges videokártya

ASUS videokártya

Jól látható a fenti képen is, hogy a Backplate-en találhatunk egy M2-es foglalatot. Tony Yu akkor 2TB-os Samsung 980 Pro-val prezentálta az ötlet gondtalan működését. Pár wattal többet fogyaszt így a videokártya, ám elhanyagolható ez a 130-150 wattos teljesítményhez képest. Kihagyhatatlan volt, hogy mérésekkel is igazolják a koncepció eredményességét. Nem csak villámgyorsan ír és olvas az SSD, de a hőmérsékletére sem lehet panasz. Ráadásul ennek a megoldásnak köszönhetően sokkal hozzáférhetőbben cserélhető az adattároló, mintha az alaplapon kellene bohóckodni.

Nem kell sokat várni már a hivatalos megjelenésre sem, hiszen október 4-én az „SSD” végződésű, 4060 Ti modell regisztrációja fel is bukkant az ECC rendszerében. A VGA tehát két problémára is megoldást nyújtana. Egyrészt a gyártók így ki tudják használni a korábban be sem kötött PCIe sávokat, míg a felhasználók is kapnak egy extra SSD M.2 foglalatot így a gépükbe. Természetesen amíg ez csak egy-egy modellnél kerül kialakításra, addig borsos felárral is járhat. Könnyen lehet azonban, hogy a következő generációban már bevett gyakorlat lehet több gyártónál is.

Forrás: Videocardz

Biztos, hogy kell a legdrágább? – Ezekre is figyelj alaplap vásárlásnál

 

×