Sokan a CPU és VGA egységeket helyezik előtérbe, az alaplap és a táp már nem is annyira érdekes. Holott ezek is komoly szerepet vállalnak a működésben.

2023.10.06. – Manapság, ha valaki gépet épít vagy fejleszt két kérdést szegeznek hozzá. Milyen VGA és milyen CPU kerül a masinába? Természetesen ezek valóban kihagyhatatlan alkatrészek és javarészt meg is határozzák a gép teljesítményét, így nem elhanyagolható tényezők. Ennek ellenére kifejezetten kevés szó esik a PC gerincéről, mely közvetetten hatással lehet az összes komponensre. Ez pedig nem más, mint az alaplap. Aláírjuk, valóban nem könnyű ennek kiválasztása sem, rengeteg szempontot figyelembe kell venni. Könnyen túl vagy épp alá lőheti az ember az alaplapra szánt keretet, mely nem várt problémákhoz vezethet. Szerencsére a DigitalTrends segítségével átfogó képet kaphatunk arról, hogy mire is érdemes odafigyelni, ha alaplapot vásárolnánk.

Csatlakozók és portok

alaplap

Talán a legfontosabb jellemzők, melyek érdemes végigfutni vásárlás előtt. A szokásos Intel és AMD kompatibilitási résztől vonatkoztassunk el. Manapság ide tartozhat, hogy DDR4 vagy DDR5 memóriákat fogad-e be az alaplap. Aztán mérlegelni kell a rendelkezésre álló PCIe NVMe helyeket, a SATA portok számát vagy épp azt, hogy milyen verziójú a PCIe csatlakozó. Aztán a hátoldalra kerülő portokkal is foglalkoznunk kell. Mennyi USB kell nekünk? Elég az 5.1 hang vagy 7.1 alá nem adjuk? Jól jönne egy gyári DisplayPort csatlakozó, mert néha az integrált GPU-t használnánk? Ezek bizony komoly, eldöntendő kérdések. Ráadásul egyik válasz sem kifejezetten rossz, hiszen egyéni preferenciákról beszélünk. Ezeket érdemes jól átgondolni vásárlás előtt, hiszen utólag már sokkal macerásabb új USB portokat és átalakítókat varázsolni a gépbe.

A VRM és a tuning

Alaplap VRM

Alaplap VRM

A VRM a Voltage Regulator Module (Feszültségszabályozó modul) kifejezés rövidítése, mely kiemelten fontos lehet tuning esetén. Ezek száma, kialakítása és hűtése is beleszólhat abba, hogy mit tudunk kihozni egy processzorból. Hiába vesszük meg a legdrágább Intel és AMD processzorokat, ha közben a gyenge VRM kialakításnak és hűtésnek köszönhetően az alaplap messze nem tudja kisajtolni a teljes erejét. Ökölszabály, minél drágább egy alaplap, annál jobb VRM-mel rendelkezik, érdemes összhangba hozni a processzorunk és az alaplapunk árkategóriáját és akkor biztosan nem kell aggódnunk a VRM miatt sem.

Extra funkciók – Mit tudjon még az alaplap?

Ma már az alaplapi Wi-Fi is megszokott

Ma már az alaplapi Wi-Fi is megszokott

Mostantság már rengeteg extra szolgáltatást nyújtanak az alaplapok. Az UEFI BIOS jó ideje nem feláras mutatvány már, manapság nem találkozunk a klasszikus BIOS felülettel. Annál extrább funkció lehet az, hogy ha két BIOS chippel rendelkezik az alaplap vagy ha dedikált USB portot szánnak a BIOS frissítésre. Ezek főleg akkor jöhetnek jól, ha CPU nélkül szeretnénk frissíteni vagy, ha valamelyik beállítást annyira elrontottuk, hogy másképp nem térne magához az alaplap. Ezen kívül érdemes lehet ellenőrizni az RGB vagy épp az USB-C headerek meglétét, ha fontosak lennének ezek számunkra. Ide sorolhatjuk még a Wifi és Bluetooth támogatást is, manapság még mindig felárasak az alaplapok wifis változatai. A drága alaplapok saját kijelzővel is rendelkezhetnek, melynek segítségével a konkrét hibakódot is meg tudják jeleníteni. Teljesen érthető, ha a fenti funkciók közül egyikre sem tartasz igényt, ebben az esetben máris kedvezőbb áru modellekkel találkozhatunk.

Kell az a méregdrága alaplap a gépbe?

Nem csak spórolni lehet az alaplapon, de bizony túlkölteni is. Egy középkategóriás CPU-t bőven kiszolgál egy középkategóriás alaplap is, nem kell a negyedmilliós kategóriából választanunk. Természetesen, ha a TOP processzorok közül válogatsz, akkor már indokoltak lehetnek a drágább modellek. Egy alsó kategóriás processzorhoz szintén nem ajánlott felső kategóriás alaplapot választani, hiszen attól még nem lesz erősebb a CPU, bár értelemszerűen ez a kevésbé kellemetlen eset. Érdemes lehet az arany középutat belőni ebben az esetben is. AMD és Intel esetében is B jelöléssel érkeznek ezek a lapok, a felhasználók 90%-nak elegendő tudással, VRM hűtéssel és csatlakozóval rendelkeznek már ezek a modellek is. A lényeg tehát az, hogy nem érdemes spórolni az alaplapon, hiszen fontos szerepet vállal a számítógép minden egyes műveletében és az eszközök kezelésében. Érdemes a VGA-val és a CPU-val egyenrangú komponensként kezelni, még ha elsőre nem is tűnik olyan fontosnak. Az alapvető kompatibilitási kérdéseken felül a fenti pontokban kifejtett funkciókat, lehetőségeket is át kell gondolnunk vásárlás, nézelődés előtt.

Új VGA királyt köszönthetünk – Ilyen egy átlagos PC 2023 októberében

 

 

×