A látszat ellenére nem ment el teljesen a Google összes esze. Csak egy látványos, kifejezetten a móka kedvéért készült kiegészítőről van szó.

2023.10.06. – A billentyűkalapot hirdető kisfilm olyan, mint egy paródia, de szerencsére teljesen szándékosan, hiszen maguk az alkotók is poénra vették a dolgot. Íme, a Google legfrissebb fejlesztése, egy szövegbevitelre alkalmas billentyűzet kalap, vagy sapka („Caps” Lock, érted), ami bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakoztatható telefonhoz, táblagéphez, PC-hez, laptophoz.

Nem sokat kell vitatkozni a japán készítőkkel arról, hogy a fejfedő mennyire felesleges, ugyanis jól tudják, hogy az.

Ez egy hivatalos hecc termék, a kreativitás mókás ünnepe, ami csupán arra jó, hogy a Google munkatársait és rajongóit jobb kedvre derítse. Éppen ezért nem kerül kereskedelmi forgalomba, MÉGIS mindenki megszerezheti magának. A neve – a Google virtuális billentyűzet alkalmazása nyomán – Gboard.

Forrás: Google

A kalap, vagy sapka fejre simuló része leginkább egy munkavédelmi sisak belsejére hasonlít. Egy merevebb műanyag váz tartja a helyén, miközben maga a burkolat különböző irányokba fordítható és billentyűként lenyomható. Ekkor jön a slusszpoén, hiszen a fejtetőre „kattintva” pontosan ugyanúgy mozog és ugyanolyan hangot ad ki, mint egy klaviatúra bármely gombja. A működése tehát annyira le van egyszerűsítve, amennyire csak lehetséges. Van egy olyan gyanúnk, hogy európai nyelvekkel nem, csak ázsiaiak írásjeleivel használható normálisan, mivel náluk a szimbólumok egész szavakat jelenthetnek. Prediktív szövegbevitellel mondjuk itthon ugyanúgy bejöhet, ám csak akkor, ha megdolgozunk érte. Bizony. Megvenni ugyanis nem lehet.

A teljesen felesleges, mégis káprázatosan mókás Google kalapbillentyűnek nincsen hivatalos ára, ugyanis nem fogják forgalmazni. Inkább teljesen ingyenesen rendelkezésre bocsátják az elkészítéshez szükséges hardverek terveit és szoftvereit. A GitHubon megosztott szoftvercsomag és szöveges leírás alapján tényleg akárki elkészítheti a belső szerkezetet, és helyezheti egy teljesen tetszőleges fejfedő alá, a kalaptól a szakács sapkán át a sombreroig. Csak a vicc kedvéért. Nem lennénk meglepve, ha alapoznának rá egy új tévés vetélkedőt, amiben a játékosok a saját fejükre csapva adnak válaszokat, vagy irányítanak digitális objektumokat.

Még jó, hogy a Google-nek van ideje viccelődni:

Nesze neked, Google: saját keresőn dolgozik az Apple

×