Az Apple kihasználhatja, hogy konkurense (egyben üzleti partnere) bajban van egy bírósági eljárás miatt, és beindíthatja az iSearch-öt.

2023.10.05. – Mivel a Google ellen az utóbbi idők egyik legnagyobb trösztellenes eljárása zajlik, az Apple okkal kezdhetett el gondolkodni azon, mi következik, ha a cég alulmarad a vádakkal szemben. Az eljárásban félig-meddig az almás cég is érintett, hiszen lényegében felosztották egymás között a keresőpiacot azzal, hogy a Safari mögött ugyanúgy a Google keresőmotorja dolgozik – mutat rá a HVG.

Forrás: Freepik

A portál a Bloomberg Apple-szakértőjére, Mark Gurmanra hivatkozva közölte, hogy bár van megegyezés a két vállalat között, az Apple jó ideje dolgozik saját kereső megoldáson. Ha bármi kétséged lenne afelől, hogy a keresés miért fontos: ez a leggyakrabban használt funkciók egyike, minden elképzelhető platformon, az okostelefontól a PC-ig. És a vállalatok bankszámláin pénzzé konvertálódik, a célzott hirdetések által.

Nagyon sok pénzzé.

Mivel a keresőbiznisz évente milliárdokat termel a Google-nek az Apple platformjai által, utóbbinak nyilván nem lenne ellenére, ha ki tudná váltani a Google keresőjét – aminél eddig senki se tudott jobbat mutatni. Gurman úgy becsüli, hogy ha megvalósulna, akkor az iSearch legalább akkora bevételt termelne, mint az Apple Watch. Mivel ez 14-18 milliárd dollár is lehet évente, nagyon megérné a buli, hiszen úgy tudni, hogy a Google „csak” 8 milliárd körül fizet a keresője jelenlétéért az Apple böngészőjében.

Így áll az Apple keresője

Ha az Amerikai Igazságügyi Minisztérium és a versenyhatóság elkaszálná a Google-t az internetes keresőbiznisz monopolizálása miatt, akkor az Apple valamennyire kényszerhelyzetbe is kerülne, de közben ki tudná hozni a maximumot a dologból azáltal, hogy saját keresőre váltva lefölözi a hasznot.

Mivel az Apple már épített saját keresőmotort olyan szolgáltatásaihoz, mint az Apple TV, az App Store és a Térképek, van miből kiindulni. John Giannandrea például, aki a vállalat AI-projektjeiért felel, már létrehozott a csapatával egy állítólag forradalmian új keresőt. Ez a hírek szerint ott van a Spotlight alkalmazás mögött és hamarosan beköltözik az App Store-ba is. Giannandrea csapata most arra törekszik, hogy mélyebben integrálja az Apple keresési funkcióit az iOS és a macOS rendszerbe, és potenciálisan megerősítse a technológiát új, generatív AI-eszközeivel – jegyzi meg a HVG.

Na és ezzel mi lesz?

Nocsak: együttműködésre lép a Google és az Apple – ez a közös céljuk

×