Példátlan összefogásnak lehetünk szemtanúi, hiszen az okoseszközök piacán két abszolút konkurens cég csapott egymás tenyerébe.

Kalapemelés jár az együttműködésért, amit a Google és az Apple kötött, hiszen a két nagy rivális közös erővel kezd el dolgozni a felhasználók még nagyobb biztonsága érdekében. A piaci verseny persze marad: nem együtt adnak ki mobiltelefont, tabletet vagy PC-t, hanem saját projekt keretén belül akadályozzák meg a nyomkövető eszközökkel kapcsolatos visszaéléseket – írja a HVG.

Az óriásvállalatok kezdeményezését olyan gyártók is azonnal elismerték, mint a Samsung, a Tile, a Chipolo, az eufy Security és a Pebblebee – ők mind támogatásukról biztosították a Google-t és az Apple-t.

A közös munka lényege az, hogy új szabványokat dolgozzanak ki a privát szféra fokozottabb őrzésére. Ennek jegyében nehezítenék az elveszett eszközök megtalálását segítő tárgyak, így például az AirTag és a hozzá hasonló termékek (illetve gyakorlatilag bármely okostelefon, tablet és laptop) nyomon követését.

A jelenlegi nyomkövető eszközök adott eszköz-ökoszisztémákra épülnek, így az értesítések eszközfüggők – értsd: az AirTag-ot nem tudják azonosítani az Android rendszerű telefonok, míg a Google rendszerét használó nyomkövetőket meg az iPhone-ok. A közösen kidolgozott új szabvány ugyanakkor lehetővé tenné, hogy mind az iPhone, mind pedig az Android-felhasználók megkapják a figyelmeztetéseket a követésről, függetlenül attól, hogy az AirTag vagy Android-kompatibilis eszköz.

Forrás: Unsplash

A döntés csak másodsorban szól a profitról – itt főleg Te vagy a fontos, hogy ne lehessen akaratod ellenére követni a mozgásodat, például úgy, hogy a téged korlátozni akaró személy más rendszerű nyomkövetőt rejt el a kocsidban, vagy a táskádban, mint amilyet használsz. Mint ismert: az AirTag például jelzést küld arra az iPhone-ra, aminek sokáig tartózkodik a közelében, ha egy másik készülékhez van kapcsolva. Ilyenkor figyelmeztetés jelenik meg a közeli személy iPhone-jén arról, hogy talán megfigyelik. Ha történetesen androidos a telefonja, akkor erre jelenleg nincs lehetőség.

A két vállalat azt vezeti be, hogy minden olyan eszköznek, amelyen a helymeghatározás engedélyezett, alacsony energiaigényű Bluetooth-jellel kell rendelkeznie – ezt aztán az iPhone-ok és az androidos készülékek egyaránt felismerik. Lesz még egy hasznos specifikáció is: a készüléked kap egy „tulajdonoshoz közeli” és egy „elkülönített” módot. Utóbbi akkor aktiválódik, ha 30 perc elteltével sem érzékeli a közelben a vele összekapcsolt másik készülékedet. Ilyenkor a sorozatszám leolvasásával a rendőrség rendelkezésére bocsáthatod a helyadatokat, hogy fülön csípje a tolvajt, vagy azt a személyt, aki akaratod ellenére megfigyel.

A specifikáció megvalósítása 2023 végére várható, amelyet ezután az iOS és az Android jövőbeli kiadásai is támogatni fognak.

Szép együttműködés, de mindig van egy röhögő harmadik:

Az Apple és a Google riválisa lehet a Microsoft új Xbox app-boltja

 

×