Sajnos már az új SSD -re vágyók sincsenek biztonságban a világhálón. Elkezdek megjelenni a kamu, microSD-vel működő modellek a piacon.

2023.10.04. – Az a helyzet, hogy ugyan már a gaming és IT világában dolgozom majd’ 10 éve, mégis mindig félve kezdek bele az elektronikai cikkek vásárlásába. Teljesen mindegy, hogy mennyi ideje foglalkozik az ember PC-kkel, sajnos ha nem fogékony a technológiára, könnyedén átverhetik. Szerencsére vannak nálam jóval bátrabb, tapasztaltabb és okosabb ismerőseim, akik segítenek ellavírozni a kínálatban és kiválasztani a számomra megfelelő bővítményt, vagy eszközt. Legyen ez egy új gépház, SSD, grafikus kártya, bármi. Ám sajnos nincsen mindenkinek ekkora szerencséje, mint nekem, ők pedig könnyedén a keselyűk martalékai lehetnek.

Az internet közel sem biztonságos közeg. Mivel tényleg az ég világon minden megtalálható rajta, így a hivatalos árucikkektől a full kamu cuccokig mindenre rá lehet lelni pár kattintás alatt. Egy olyan technikailag kitett felhasználó pedig, akinek segítség kell egy videokártya, vagy RAM kiválasztásához, bukásra van ítélve.

Ezt használják ki a haszonlesők

A média felkapta annak a pórul járt felhasználónak a sztoriját, aki azt hitte bankot robbantott egy SSD vásárlása során. Potom pénztért jutott hozzá egy M.2 NVMe SSD-hez, aminek a piaci ára jelenleg 25 ezer forinttól 150 ezer forintig is terjedhet. Ezt ugye az SSD mérete határozza meg. Egy jó minőségű, szupergyors, 2TB-nál nagyobb kiegészítő bőven 100 ezer forint fölött kapható.

Na, de mi van akkor, ha féláron kínálja nekünk valaki egy fórumon? Bizony futunk. Legalábbis ez a tanulsága a szóban forgó felhasználó sztorijának. Ő ugyanis megvásárolta a jól csengő SSD-t, ám a beszerelése után közel sem hasított a masina. Sőt mi több, rosszabb teljesítményt préselt ki magából, mint elődje. A lassúság olyan feltűnő volt, hogy az új tulaj fogta magát és szétkapta az SSD-t, annak reményében, hogy kiderül, miért nem akarja az igazságot a kütyü.

SSD

A szétszerelt SSD és a benne dolgozó két microSD kártya

Ekkor derült ki, hogy chipekről szó sincs, microSD kártyák dolgoztak a fedlap alatt. A két micoSD valami ősrégi kontrollerre volt rácsatlakoztatva, ráadásul a port képtelen volt USB 2.0-nál gyorsabban olvasni.

A legnagyobb gond mindezzel, hogy a piaci jelentések szerint egyre sűrűbbek ezek a „microSD-SSD átverések” a neten. Több szakértő is könyörögve kéri a vásárlókat, hogy ne ezen próbáljanak spórolni, hiszen a jól csengő, no-name SSD-k jó eséllyel kamu belsővel fognak megérkezni, az ígért teljesítménynek pedig a tizedét sem fogják tudni. Akkor pedig már megérné rászánni egy kicsivel többet és biztosan minőségi SSD-vel távozunk a pénztártól.

Ezt olvastad már?

Leteszteltük az iPhone 15 Pro újdonságait – Tényleg izzik a telefon?

×