Minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk a Ubisoft legújabb játékáról, az Assassin’s Creed Mirage-ról, ami sok év után visszatér a gyökereihez.

Három évnyi kihagyás után érkezik az új Assassin’s Creed, a Mirage, amely úgy próbálja felfrissíteni a 2017-ben alaposan átszabott játéksorozatot, hogy visszatér annak gyökereihez. A Ubisoft azonban több fronton is kegyes, hiszen nem csak előrébb hozták a megjelenését, de 10.000 forinttal olcsóbban is kínálja, mint egy átlagos AAA-s játékot. Pedig, ha hihetünk az előzetes teszteknek és tapasztalatoknak, akkor semmivel sem fog kevesebbet nyújtani a drágább kalandoknál.

Ezért is, most egyetlen helyen vázoljuk, mit kell tudni az Assassin’s Creed Mirage-ról, mielőtt fejest ugrasz a szénakazalba.

Mikor, mennyiért és milyen platformokra jelenik meg?

Ez talán az egyik legfontosabb kérdés manapság, amikor nem teljesen egyértelmű, hogy mely játék hagyja ki a már leköszönő Xbox One és PlayStation 4 generációt. Sokak számára örvendetes hír, hogy október 5-én az Assassin’s Creed Mirage a Nintendo Switch kivételével minden fontosabb platformra megjelenik, azaz játszhatunk vele

  • Xbox One
  • PlayStation 4
  • Xbox Series X és S
  • PlayStation 5

és nyilvánvalóan PC-n is. Utóbbival kapcsolatban viszont fontos tudnivaló, hogy a Ubisoft saját boltján túl csak az Epic Games Store-ban lehet majd elindítani – azaz Steamen (egy ideig?) még senki se keresse, mert nem fogja megtalálni.

Meglepő lehet, de az Mirage-ért nem fognak sokat kérni, egy újonnan debütáló teljes árú játék töredékébe kerül csupán: PC-n 16.690 forintot kell kifizetni érte, de PS-en és Xboxon sem kóstál 17.500 forintnál többe. De ez csak az alapjáték ára, a kibővített Deluxe Edition már 20.000 forintot karcolgatja, amiben egyedi, Prince of Persia skineket, egyedi fegyvereket, a 78 oldalas digitális művészeti albumot, és a hivatalos soundtracket is megkapjuk.

Miben lesz más, mint a legutóbbi Assassin’s Creedek?

Nos, nyilván egy új történelmi korszakba és helyszínre repülünk vissza, méghozzá egyenesen a 860-as évek Bagdadjába. A hősünk viszont nem lesz teljesen ismeretlen: a tolvajból lett orvgyilkos, Basim ugyanis már feltűnt az Assassin’s Creed Valhallában, de megijedni nem kell, a sztori élvezetéhez nem szükséges ismerni a viking kalandot, mivel a Mirage egy előzményként fog szolgálni.

Játékmenetében viszont sokkal inkább egy hibrid megoldást követ: a harcrendszer, a sasrendszer, a mozgás és a parkour mind-mind az Origins-Odyssey-Valhalla trióból lehet ismerős, minden mást azonban az első két felvonástól örökölt. Itt is egy nagyobbacska várost és az azt körülölelő vidéket kapunk játszóterünknek, újra hangsúlyos szerepet kap a lopakodás és a kütyük használata, az elterelés és a speciális asszasszin-képességek bevetése.

Ugyanakkor nem kevés újdonságot is tartalmaz: a célpontok például nem lesznek külön jelölve a térképen, így a hollétükről a helybeliek megsegítésével tudatunk meg többet. Ez egyébként egy zseniális módszer a világépítésre, illetve a játékosok mellékküldetések felé terelésére. Mivel Basim tolvaj volt, az emberek kizsebelése is átértelmeződött: lopáskor egy ritmusjátékot kell teljesítenünk, ha viszont nem járunk sikerrel, akkor az áldozat azonnal riasztja a környéken grasszáló őröket.

Maga a történet is sokkal jobban illeszkedik a klasszikus Assassin’s Creedek sorába, semmint a 200+ órás szerepjátékos vonulatba. A Ubisoft fejlesztői szerint Basim kalandjának végére nagyjából 20-25 órán át vezet az út – vagyis épp a Spider-Man 2-vel megegyező hosszúságúnak ígérkezik.

Milyen vason fog élvezhetően futni? Vagy úgy egyáltalán…?

A konzolosoknak nyilván nem kell sokat agyalni ezen a kérdésen, csak letöltik, vagy berakják a lemezt, és mehet is a móka. Persze PS4 és PS5, illetve Xbox One és Series S és az X között is bőven lesznek majd különbségek: a régebbi konzolokon például biztosan lejjebb csavarnak a látványon, a növényzet sem lesz olyan sűrű, ahogyan a textúrák és a fényhatások minősége is az új gépeken lesz a legmagasabb. Valószínűleg az FPS-számban is előfordulnak majd eltérések, de erről majd csak a megjelenés után fogunk tudni többet mondani.

PC-n már más a helyzet. Szerencsére megijedni nem kell, egy átlagos játékosnál valószínűleg gond nélkül el fog indulni. A legszebb látványhoz és teljesítményhez azonban már fel kell kötni azt a bizonyos bugyogót:

Megéri megvenni?

Nos, a klasszikus sorozat kedvelőinek érdemes lehet tenni vele egy próbát, hiszen a legtöbb aspektusában valóban visszatérés lesz az alapokhoz. Ugyanakkor számos olyan szerepjátékos játékelemet is tartalmaz, melyek az újabb játékokból mentettek át, vagyis az újabb széria rajongói számára is élvezetes kikapcsolódás lehet.

Az utóbbi kalandoknál jóval rövidebb, ami nyilván remek hír azoknak, akiknek nincs 200 szabad játékórájuk. Ez az árszabásban is tetten érhető, ami még vonzóbbá teheti a 27-30.000 forintot célzó alkotásokkal szemben. Bár nagyon valószínű, hogy nem ez lesz minden idők legjobb Assassin’s Creedje, mégis remek szórakozást nyújthat a fókuszáltabb története, a régi-új játékmenete, és a szerethető főhőse miatt.

Ha viszont sokallod a 17.000 forintot, akkor érdemes lehet megvárni az első akciót, ebben a hónapban ugyanis szinte minden célplatformon erősebb konkurenciákat kap – még ebben az ársávban is:

Mindegy, hogy PS-en, Xboxon, PC-n, vagy Switchen nyomod, október istenkirály lesz

×