A fizetős Facebook kifejezés már többször is felmerült az elmúlt években. Úgy tűnik, hogy már nem sokat kell várnunk a startra.

2023.10.03. – Az elmúlt hónapokban nem először merült fel a fizetős Facebook lehetősége. Már szeptember elején is kifejezetten konkrét hírek érkeztek ezzel kapcsolatban. Sejteni lehetett, hogy a Meta valamilyen előfizetési modellen dolgozik az európai régió számára. A feltételezés az volt, hogy hasonló elven működhet majd, mint a YouTube, a Twitter vagy épp a Spotify prémium szintjei. Azaz a fizetős felhasználók reklámmentességet kapnak, míg az ingyenes júzerek hírfolyamában továbbra is ott maradnak a többé-kevésbé idegesítő hirdetések.

A The Wall Street Journal azonban már egész konkrét tényekkel is dobálózik. Az előfizetéses rendszer két dologra is gyógyír lehet. Egyrészt az egyik, a fentebb is említett reklámmentesség lehet. Másrészt pedig a fizetős felhasználók követését megszüntethetik, míg az „ingyenes” felhasználókat immáron jogosan követhetik. A Facebook felhasználók szabadon dönthetnek ennek segítségével arról, hogy melyik táborba szeretnének tartozni. Negatív hozadéka lehet számukra az, hogy így már ők maguk hagyják jóvá, hogy a Meta algoritmusai követhetik a szokásaikat. Ennek köszönhetően pedig az Európai Unió Bírósága ítélete sem lehet többé jogos.

Kellemetlen lehet a Facebook árazása

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján havi 10 eurós árazásra készülhetnek az európai felhasználók. Ez körülbelül 3900 forintot jelent jelenleg, a felhasználóhoz kapcsolódó további fiókokért pedig 2300 forintot kell majd kicsengetni. A mobilos platformok esetében ez már 13 euró is lehet, mely körülbelül 5000 forint. Nem véletlenül, hiszen az Apple és a Google is extra adókkal dolgozik, ezt is bele kell kalkulálni a képletbe. Ne feledjük, hogy jelenleg is éles már egy Meta előfizetés. Ezzel azonban nem a reklámmentességet, hanem az ellenőrzött személyazonosságot és az azzal járó kék pipát vásárolhatják meg a felhasználók. A szolgáltatást hivatalosan még nem jelentette be a Meta, így dátumokat sem ismerhetünk, ám nagy eséllyel már csak hónapok kérdése.

Forrás: PCFórum

Tényleg egy szimulációban élünk? Ezért tűnik abszurdnak a világ

×