Jól halad a mesterséges anyaméh projekt. Az Élelmiszer-és Gyógyszerügyi hivatal már arról tárgyalt, hogy mikor lehet embereken is tesztelni.

2023.10.02. – Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) tanácsadó bizottsága a múlt héten ülésezett, hogy megvitassák a mesterséges méhekkel végzett humán kísérleteket. Ezek egy napon felhasználhatók lehetnek rendkívül koraszülött vagy koraszülött csecsemők életben tartására.

A mesterséges anyaméheket állatokon tesztelték, de emberi klinikai kísérletek során még soha. Az FDA még nem hagyta jóvá a technológiát. Ettől függetlenül a tanácsadó testület megvitatta a rendelkezésre álló technológiát, valamint a mesterséges anyaméh emberrel történő tesztelésének klinikai kockázatait, előnyeit és etikai szempontjait.

2020-ban a becslések szerint világszerte 13,4 millió csecsemő született koraszülötten – vagy a terhesség 37. hete előtt. Ez az összes születés több mint 10 százaléka. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a koraszülés a vezető halálok az öt év alatti gyermekek körében.

A koraszülések a legnagyobb kockázattal járnak, ha a terhesség első 26 hetében fordulnak elő. Azok a rendkívül koraszülött csecsemők, akik túlélik a megszületést, sajnos náluk nagy mértékben fennáll az idegrendszeri fejlődési zavarok kialakulásának kockázata. Valamint egyéb egészségügyi problémák megjelenése.

A jelenlegi kezelések közé tartozik, hogy a koraszülöttet inkubátorba helyezik, lélegeztetőgéphez csatlakoztatják és tápanyagokkal, folyadékokkal táplálják egy csövön keresztül.

Most mesterséges megoldást találhattak a tudósok

A mesterséges anyaméheket azonban úgy tervezték, hogy jobban hasonlítsanak a születés előtti környezethez. A Vitara Biomedical nevű cég olyan mesterséges méhen dolgozik, amely úgy néz ki, mint egy műanyag zacskó. Magzatvizet, oxigént és gyógyszereket szállító csövekkel felturbózva. A technológiát állatokon, köztük bárányokon és sertéseken tesztelték eddig.

Fontos kiemelni, a mesterséges anyaméhben nem lehet babát „fejleszteni” a fogantatástól a születésig – a kutatók nem szándékoznak helyettesíteni az emberi anyát. Ehelyett a technológia célja a terhesség 28. hete előtt született csecsemők megóvása, egészséges fejlődésük támogatása.

mesterséges

Ahhoz, hogy a kezelés bekerülhessen a klinikai procedúrák közé, be kell mutatni, hogy a mesterséges anyaméh elősegíti a növekedést és fejlődést, valamint csökkenti a koraszülöttek halálozását és egészségügyi problémáit. Sőt, akkor lenne igazán nagy áttörés és siker a projekt, ha a már bevett szokásoknál és eljárásoknál jobb sikerarányt tudna felmutatni.

Múlt héten az FDA testülete azt mondta, hogy az embereken végzett tesztelés előtt a tudósoknak meg kell találniuk a legmegfelelőbb állatmodellt a mesterséges méhben történő teszteléshez. Azt javasolták, hogy az emberi kísérletek átfogóak legyenek, és utóvizsgálatokat is magukban foglaljanak, hogy megvizsgálják a hosszú távú következményeket – ideértve azokat a szövődményeket is, amelyek egy olyan anyagból készült eszköz fejlesztéséből származhatnak, mint például a műanyag.

Ezt olvastad már?

Oroszellenes játékelemek kerültek a Cyberpunk 2077 legújabb frissítésébe

×