Igazán jól sikerült a Cyberpunk 2077 2.0-ás frissítése. Ám mégis volt olyan verzió, amibe olyan extrák kerültek, amiről maga a CD Projekt sem tudott.

2023.10.02. – A Cyberpunk 2077 legutóbbi, 2.0-ás frissítése igazi csemege a rajongóknak. Na meg azoknak is természetesen, akik eddig arra vártak, hogy a játék „elkészüljön”. A szóban forgó tartalom ugyanis hatalmasat dobott a játékon, egy csomó alapmechanikát tettek a fejlesztők átláthatóbbá, valamint ráncfelvarrtak mindent, amit csak lehetett. A játék végre tényleg kiváló minőségű, mindenkinek ajánlom, aki szereti a szerepjátékokat.

cyberpunk

Ám ahogy az lenni szokott, nem minden játékverzió tartalmazza ugyan azokat a játékelemeket. Mindez a lokalizáció miatt van, s erre is azért van szükség, hogy a játékot a lehető legszélesebb körben lehessen értékesíteni. Példának okáért ott volt a The Callisto Protocol, ami annyira durva volt, hogy Japánban az eredeti verzió meg sem jelenhetett. Oda a fejlesztőknek egy lokalizált, cenzúrázott kiadást kellett készíteniük.

Nem várt üzenetek

Az új Cyberpunk 2077 2.0-ás frissítése például Ukrajna területén is speciálisnak számított, olyannyira, hogy erről a CD Projekt sem tudott.

Mint kiderült, bekerültek a játékba olyan oroszellenes jelképek és játékelemek, amik a jelenleg is folyó ukrán-orosz háború eseményeire reflektálnak. A legszebb, hogy néhány dialógus is át lett dolgozva.

A CD Projekt minderről mit sem tudott. Ki is adtak egy hivatalos nyilatkozatot, miszerint elzárkóznak attól, ami a játékban látható és hallható, ők biztosan nem tettek bele a Cyberpunkba ilyesmit, s mihamarabb kitakarítják az említett tartalmakat a kliensből.

„A Cyberpunk 2077 ukrán lokalizációja több olyan megjegyzést tartalmaz, amelyek megsérthetnek egyes orosz játékosokat. Ezeket a megjegyzéseket nem a CD PROJEKT RED munkatársai írták, és nem képviselik a mi véleményünket. Dolgozunk a javításukon, és a következő frissítésben lecseréljük őket.

Elnézést kérünk a helyzetért, lépéseket teszünk annak érdekében, hogy ez többé ne fordulhasson elő.”

Az ukrán lokalizációért két cég, az SBT Localization és az UnlocTeam felel, így nagy valószínűséggel a probléma forrását valahol náluk érdemes keresni. Még egyik vállalat sem vállalta magára az esetet, így még mindig kérdéses, hogy hogyan kerültek az oroszellenes elemek a játékba.

Egyébként a CD Projekt RED már támogatta az ukránokat korábban. A háború elején körülbelül 90 millió forintot adományoztak az otthonukat elvesztő civileknek.

Ezt olvastad már?

899 forintért olyan játéko(ka)t kapsz, hogy a székről is leperdülsz

×