A megjelenés után örülni és sírni egyszerre van oka a FIFÁ-val szakító EA Sports FC kiadójának. Így maradt el a várakozásoktól az új játék.

2023.10.02. – Az Electronic Arts biztosan nagyot szeretett volna robbantani az első, FIFÁ-tól független focijátékkal, hogy bebizonyítsa a labdarúgó szövetségnek: nélküle is remekül elboldogul. A próbálkozás – amihez azért túl vérmes reményeket talán nem fűztek – felemásra sikerült. Az EA Sports FC 24 több piacon is remekül fogy, de a sorozat korábbi teljesítményéhez képest csalódást keltő a rajt.

Az EA Sports FC 24 péntek óta játszható széles körben és világszerte, így kiderültek az első eladási adatok is. A VGC a mérleg nyelvének számító brit piacról azt írja, hogy ott az év második legsikeresebb rajtját könyvelte el a játék. Ez nagyjából be is ékeli a sport game-et két nagyszerűen teljesítő idei cím közé a dobogón.

Forrás: EA Sports

A fizikai példányok értékesítéséről konkrét számokat még nem tettek közzé, de azt máris tudni lehet, hogy az EA Sports FC 24 az angoloknál leverte az idei második helyről a Hogwarts Legacyt. Tekintve, hogy a Harry Potter univerzumban játszódó game elég hamar eljutott az egymilliárd dolláros bevételig, azt hinnéd, a hírre jól meglapogatják egymás vállát az EA menedzserei. Nos, nem, mert a játék csak az éllovas The Legend of Zelda: Tears of the Kingdomtól való éppen csak leszakadáshoz és a Legacynál valamivel jobb teljesítményhez képest jó.

Ennyivel teljesít rosszabbul az EA Sports FC 24

A GamesIndustry.biz üzleti szerzője, Christopher Dring a GfK piackutatói adatai alapján szellőztette meg, hogy a játék jelentősen alulmúlja a tavaly még a FIFA márkajelzésével megjelent címet. Mivel a különböző digitális áruházak adatai egyelőre nem ismertek, messzemenő következtetést nem érdemes levonni belőle, de nem is jó előjel, hogy

a hétvégén megjelent EA Sports FC 24-ből 30 százalékkal kevesebb fizikai példányt adtak el, mint a tavalyi FIFA 23-ból.

Dring megjegyzi: az EA a brandváltás miatt számított rövidtávú visszaesésre. Kérdés, hogy vajon ekkorára számítottak-e. A stabil közönségnek számító Nintendo Switch-es gamerek nagyjából ugyanannyit vettek ebből a címből, mint az előzőből. Az összes veszteség tehát a többi platformon játszó gamerek köréből kerül ki (pedig PS5-tel például elég kívánatos ajánlat jött). Így azért már ijesztőbb lehet a nyitás az EA-nek és keserűséggel vegyes kárörömöt érezhet a FIFA is. Együtt biztos, hogy jobban rajtolt volna a folytatás.

De milyen a játék? Itt szedtük össze, amit előzetesen tudni érdemes:

Őrületes leakekkel indul az EA Sports FC 24 szezonja

×